ImageDit is hem dan. Tachtig jaar oud, kicking and alive en al tientallen jaren de schrik van elke hardloper, voetballer, scheidsrechter en aspirant student. Al meer dan 45 jaar hanteert hij dezelfde beproefde werkwijze. Naar schatting hebben een half miljard mensen een consult ondergaan bij deze man. Hij heeft carrières gemaakt en even zo vaak gebroken.

Na een onderzoek van exact twaalf minuten stelt hij met academische precisie zijn diagnose. In beroep gaan helpt niet, nog sterker, deze man staat boven de wet en hoeft zich nimmer voor een tuchtcommissie te verantwoorden. De dokter is wel bereid om na een afkoelingsperiode een tweede onderzoek af te nemen van weer exact twaalf minuten.

Image

De naam van de dokter? Cooper, Dr. Kenneth Cooper, opsteller van een uitgebreid aerobics trainingsprogramma in de jaren zestig van de vorige eeuw, hoofd van tien medische centra, auteur van 22 bestsellers en last but not least, uitvinder van de Cooper test. De patiënt legt in twaalf minuten een zo groot mogelijke afstand af. Na afloop van de test wordt aan de hand van een tabel waarin geslacht en leeftijd zijn verdisconteerd, een diagnose van de fysieke conditie gesteld.

Mijn uitslag
Naam: Loopschrijver
Geslacht: man
Leeftijd: 51 jaar
Datum: 23 mei 2011
Afstand: 2950 meter
Uitslag: uitstekende conditie

Remark: keep on doing the noble art of running.
Dr. Kenneth Cooper

© Erik Polman – Apeldoorn / http://loopschrijver.web-log.nl