NK Cross 2011: editie 1

ImageZondag 20 februari 2011. Bijna een jaar geleden mocht Khalid Choukoud zich Nederlands kampioen cross noemen na een schitterende overwinning in Nijverdal. Vandaag stond hij gelukkig weer aan de start om zijn titel te verdedigen. Ook dit jaar was AV Atletics uit Nijverdal de gastheer voor dit Nederlands kampioenschap. Een kampioenschap waar een titel te verdienen is die iedere atleet graag wil hebben.

Dus de allerbeste baan-, weg- en cross-specialisten van Nederland stonden vandaag bij de mannen en vrouwen aan de start in het frisse Nijverdal. Aan de succesformule van het parcours was niets veranderd. Dus nog altijd was het in Nijverdal een perfecte mix van veel klimmen, gras, bospaden, technisch bochtenwerk en lange rechte stukken dalen. Natuurlijk werd ook dit jaar voor de lange crossen de inmiddels beruchte kuil met een enorme steile zandhelling in het parcours opgenomen.

Image

Bij de dames korte cross waren alle ogen natuurlijk gericht op Yvonne Hak. Werd zij vorig weekend nog Nederlands kampioen 1500m op het NK indoor in Apeldoorn. Vandaag zagen we een Yvonne die moest vechten voor iedere meter. Lesley van Miert en Anne van den Hurk hadden vandaag een superdag en gingen halverwege de wedstrijd nog volop de strijd aan met Yvonne. Toen iedereen op de beruchte versnelling wachtte van Yvonne, gebeurde eigenlijk het onmogelijke: Lesley van Miert en Anne gingen Yvonne voorbij. En aangezien Yvonne niet gewend is dat zij gepasseerd wordt was haar concentratie even weg. Of wellicht was de ruim 2600 meter over de zeer zware ronde gewoon teveel voor de specialiste van de korte afstand. Lesley van Miert won met overtuiging de korte cross bij de dames. Gevolgd door Anne van den Hurk op plaats twee en Lotte Jacobs op drie.

De mannen korte cross werd een zeer spannende race tussen Dennis Licht en Guus Janssen. Op de 2685 meter lukte het Dennis niet om weg te lopen van Guus. Kon Guus Janssen vorige week op het NK ndoor nog goud binnen halen door op de finishstreep zijn borst naar voren te drukken. Vandaag had Guus net wat minder over op de laatste meters. Met voor het oog speels gemak sleepte Dennis de overwinning binnen door een ultieme versnelling te plaatsen op 120 meter voor de finish.  Guus verslagen vandaag, maar Dennis Licht de koning van de korte cross op dit NK. 

Image

De strijd bij de dames lange cross werd helaas nooit een strijd. Zonder de dames Kibet en Kiplagat aan de start lag de winst voor Miranda Boonstra eigenlijk klaar om op te halen. Maar ze moest er natuurlijk wel eerst voor lopen. En dat deed Miranda met veel overtuiging en souplesse.  Met de rest van het veld op zeer grote achterstand werd al snel iedere ronde een demonstratie van hardlopen voor vrouwen voor het publiek. Met veel bewondering en applaus werd gekeken naar de krachtige stappen van Boonstra over dit parcours. Na nog geen half uur (29.21) was Miranda voor Inge de Jong met afstand de grote kampioen bij de dames lange cross dit jaar.

Image

De mannen lange cross werd de lang verwachte spektakelrace tussen Khalid Choukoud, Abdi Nageeye en Thomas Poesiat. Helaas kon Michel Butter zich vandaag niet in de strijd mengen, maar liep op karakter wel gewoon de wedstrijd uit. Abdi en Khalid weten wat het is om Nederlands kampioen te worden en wat wilden ze beiden graag deze titel weer veroveren vandaag. Uiteindelijk was Kahlid in de laatste ronde net wat sterker dan Abdi en sloeg een gat van 20 meter. Genoeg om veilig als winnaar te finishen. Abdi liep lichtvoetig en door ervaring kon hij de jonge Poesiat achter zich houden. Verrassend sterk was natuurlijk het optreden van de master (cat 35) Erik Negerman bij de 12km lange cross vandaag. Zeer lang was hij met afstand de beste van het veld, maar helaas was zijn kracht bij 8km op en kwam hij strijdend als 5de over de finish. Zelden was een NK-cross echter zo spannend als vandaag in Nijverdal.

Image

Editie twee van het NK staat alweer in November van 2011 gepland. Jammer genoeg kan er nu dus geen vol jaar van de titel genoten worden door de kampioenen.

© Redactie Loopkrant