Leemkuilcross voor traplooples

ImageZondag 16 januari 2011. Na een jaar afwezigheid in verband met heel veel sneeuw en ijs in 2010 eindelijk nu, in 2011, deze schitterende loop weer terug op de kalender: De Leemkuilcross te Berg en Dal. Op het programma een korte cross (4430m) of lange cross (9290m). Een loop met veel echte beklimmingen en vals plat. Daarbij ook snelle afdalingen en het toppertje blijft de hoge trap die drie maal genomen moet worden.

Deze crosswedstrijd in Berg en Dal vergt het uiterste van de coördinatie en het herstellend vermogen bij verzuurde spieren van de deelnemers. De eerste aanlooprondes lijken dan nog wel relatief vlak, maar ook daar is het klimmen en dringen geblazen. Zodra het stuk vals plat nadert wil iedere loper natuurlijk de beste uitgangspositie hebben om zo onnodige misstappen te voorkomen. Het is mentaal een kwestie van geduld hebben en diep van binnen hopen dat de bovenbenen niet helemaal vollopen. Na een paar honderd meter relatief vlak waar enig herstel mogelijk is, is het al snel weer glibberen in een afdaling over een modderachtig parcours. Enkele deelnemers lopen vandaag op spikes, maar echt noodzakelijk is het deze zondag niet. Dit in tegenstelling tot voorgaande edities toen de regen het gebied rondom de Leemkuilcross extreem had geteisterd.

Image

Na heel wat klim- en klauterwerk volgt een lastige steile afdaling met schitterende boomwortels. Opletten geblazen dus! Als prachtig slotstuk voor het publiek: de trap. Een schitterend uitzicht over de kuil waar de lopers één voor één in het vizier komen. Niet iedereen oogt nog even fris, maar naar de trap wordt uitgekeken. En letterlijk tegenop gekeken, gezien het aantal treden dat omhoog geklomen mag worden. Het enthousiasme van de supporters haalt dan ook het beste in de lopers naar boven. Soms nog een steunende hand op de bovenbenen en even uithijgen bij aankomst op de top, maar lang duurt dit niet.

In de laatste ronde bij de lange cross wordt het verschil tussen klimmers, klauteraars, dalers en lopers die gelijkvloers wonen en trainen goed duidelijk. Want val je de trap nu aan door direct drie of twee treden tegelijk te pakken? En wanneer lopen de bovenbenen zo vol dat het ritme volledig weg valt en ben je dan nog in staat om op tempo trede voor trede te pakken? Of stop je onbewust toch even om mooi op de foto te komen?

Image

De snelste mannen van deze dag, Noël Keijsers en Guus Jansen, streden om de winst en dagprijzen. Uiteindelijk was het Guus die slechts met 6 secondes voorsprong als eerste de eindmeet trotseerde. Noël werd uiteindelijk toch nog eerste bij de masters. Voor iedere finisher lag een supersonische runningcap met Leemkuilcross-opdruk klaar. Een bruikbare herinnering aan een mooie zonnige dag in Berg en Dal waar de temperaturen opliepen naar ruim tien graden! En dat voor slechts 5 euro (of 3 euro bij voorinschrijving). Waar maak je dat tegenwoordig nog mee in 2011? Met nu weer een jaar de kans om de techniek met traplopen verder te perfectioneren verheugen wij ons alweer op editie 2012!

De Kiekjesdief heeft een serie gave foto’s genomen:
>> Fotoreportage  Lange cross  
>> Fotoreportage  Korte cross 
>> Fotoreportage Jeugdcross ouder dan tien jaar  
>> Fotoreportage Jeugdcross tm tien jaar
>> Fotoreportage Leemkuilcross Algemeen 

Image 

©Redactie Loopkrant