Leemkuilcross: hoe neem je nu zo’n trap?

Ingezonden door Koen MartensVoor de 1e keer een wedstrijd bijna om de hoek. De leemkuilcross wordt gehouden in het bos waar je tijdens de 7^^loop het lange stuk vals plat loopt na de 10 km. De kuil is tijdens de 9290 meter de bottelnek van de wedstrijd. Dit omdat er een zeer steile trap drie keer moet worden genomen. Leuk is dat ik tijdens de warming-up Chris Hennet tegen kom. Chris is ook van Running2000 en werd 1e master bij de korte cross.

Aan de start vele regionale toppers zoals John Aalbers enz. Na het startschot eerst twee rondjes van één kilometer rondom de kuil. Ik weet niet wat ik kan verwachten en loop dan ook mijn eigen tempo. De groep met snelle mannnen is al aan de horizon verdwenen. Voor me lopen een paar man, waarvan ik de eerste na het eerste kleine klimmetje al de baas ben. Bijna rond voor de eerste kilometer gaat het steil naar beneden. Yes, ik pak twee man, nu niet meer voorbij laten komen DutchRunner! De tweede ronde van één kilometer.

Ingezonden door Koen Martens

Hierna volgen drie andere rondjes van 2430 meter met de trap erin. Iets achter me loopt gelukkig nog een loper die me later de weg kan toe roepen. Maak met m’n handen duidelijk dat ik het niet weet. Boven in het bos hangen alleen wat stukjes rood, wit lint. Het is me totaal onduidelijk welke kant ik op moet. Na wat slingerwerk en de nodige lange klimmen de kuil in. Tja, hoe neem je nu zo’n trap? Neem twee treden tegelijkertijd. Dat gaat tot halverwege, de trap krijgt me klein. De knieën en bovenbenen zijn er niet blij mee en dwingen me tree voor tree te pakken. Nog nooit is het tempo zo laag geweest. Ik lijk wel stil te staan. Tijdens het tweede rondje boven in het bos is er blijkbaar (zie ik later thuis) toch iets fout gegaan. Ben toch verkeerd gelopen. Veel meters minder heb ik niet gemaakt door het slingeren. Bij de tweede keer de trap vervloek ik hem hard. Tip voor de organisatie: De volgende keer met minder mensen bij de start/finish blijven staan tijdens de wedstrijd. Ook de loper die na mij finishte had het over verkeerd lopen. PS: Verder niets dan lof over de loop.

Ingezonden door Koen Martens

Bij het laatste rondje zie ik dat het verval in tijd te verwaarlozen is. Loop nu veel lopers voorbij die met de tweede lange ronde bezig zijn. Buiten de trap om zaten er een paar stevige klimmetjes in. De wedstrijd is naar mijn mening een heel stuk zwaarder dan de cross in Soest. Het enigste verschil is dat er geen mul zand in het parcours zit. Na de laatste keer de trap gaat het steil naar beneden richting finish. Gebruik deze dan ook waar hij uitnodigend voor ligt, hard naar beneden. Finishen in een tijd van 36:01. Later blijkt uit de uitslagen, dat er ook een categorie masters is en dat ik daarin 3e ben geworden (1e Noël Keijsers en 2e John Aalbers). 6e in het totaalklassement. Prijsuitreiking was alleen voor de eerste drie van het totaalklassement. Illian liep de één kilometer met een pittig klimmetje erin 4:15 min/km. Hij werd daarmee 5e bij de jeugd.

© Koen Martens – Nijmegen – http://dutchrunner.web-log.nl