De magie van de ijsvlakte van Soest

ImageVrijdag 31 december 2010. De laatste dag van het jaar. Tradities zijn er om te eren. Dus voor er oliebollen worden gegeten is het de traditie dat hardlopend Nederland met zichzelf en elkaar de strijd aan gaat over de Soesterduinen. Sneeuw en ijs hadden voor een Himalaya-achtige ijsbaan gezorgd waar ooit bospaden lagen.

Met alle Nederlandse hardlopers aan de start en vele honderden liefhebbers voor de businessloop of prestatieloop was ondanks, of wellicht dankzij, het weer editie nummer 30 van deze crosswedstrijd een groot succes. De organisatie heeft na al die jaren natuurlijk enorm veel ervaring en had precies op tijd kilo’s zand van iets verderop over het parcours gestrooid om het voor de lopers vooral veilig te houden. Dit jaar werden door diverse nieuwe crosslopers voor deze speciale gelegenheid dan ook eindelijk die felbegeerde spikes aangeschaft. Belangrijk bij aanschaf van nieuw schoeisel en met name spikes is het goed inlopen van het loopspul. In Nederland was het deze winter overal ijzig glad en zeker niet sneeuwvrij, dus ideaal voor een optimale voorbereiding voor de Sylvestercross.

Image

Het parcours was in de ochtenduren door de kou nog keihard, maar na duizenden voetstappen van de kids en de vele enthousiaste businessrunners werd de bovenlaag langzaamaan losgeweekt van de onderlaag. Dit zorgde voor een wat glibberig parcours, maar gaf een mooie  strijd bij de wedstrijdlopers op de korte cross afstand. Bij de vrouwen een spannende wedstrijd tussen Lesley van Miert (AV Sprint), Marije te Raa (AAC), Lotte Jacobs (HAC) en Yvonne Hak (Hera). Aan het slot liepen zij ver voor de rest uit en was het aan de speaker te achterhalen wie aan kop de mist uit kwam. Maar dat zegt in Soest natuurlijk helemaal niets, want die laatste honderden meters zijn zoals bekend venijnig. Een bak vol los zand moet getrotseerd worden en in de laatste bocht is het alles of niets. En zo kwam Marije te Raa door een sterke eindsprint nog heel dichtbij Lesley van Miert die uiteindelijk met de overwinnig huiswaarts ging. Yvonne Hak, net terug van een vervelende blessure, pakte met een smile de bronzen plak, want lopen in Soest is toch heel wat anders dan een 800m op de baan in een zonnig Barcelona.

Image

Helaas had Adriënne Herzog bij de organisatie te kennen gegeven niet te lopen op deze 30ste editie van de Sylvestercross. Een teleurstelling voor de lopers, organisatie en toeschouwers, maar de strijd bij de dames was met Miranda Boonstra natuurlijk nog steeds van topniveau. Op de langere cross stond bij zowel de mannen als bij de dames een topveld van Nederlandse atleten aan de start, maar blijkbaar niet voldoende voor de NOS om langer te blijven hangen en opnames van dit loopgeweld te maken. Ondanks dat stond redactielid Fiona te trappelen van ongeduld, want gelijktijdig starten in een topveld van loopsters van Europees niveau kan immers niet dagelijks voor normale senioren. Dat dit nog steeds in Soest kan en mag is zeer bijzonder te noemen en dat op oudjaarsdag. Het geeft net dat beetje extra charme aan de wedstrijd en dit zorgt ervoor dat steeds meer lopers het aan durven deel te nemen aan de wedstrijd. Niet alleen bij de dames, maar vooral ook bij de mannen zagen we weer een toename aan lopers in de masterklasse met ver voorop de altijd supersnelle Marco Gielen. In elke klasse werd volop gestreden om de ereplaatsen en dat siert de organisatie, de lopers en vooral het publiek. Voor de supporters maakt het immers niets uit wie hier langs hobbelt. Iedereen is op deze dag en op dit parcours een held. Het overweldigende enthousiasme van de prestatielopers toont dit met overmacht aan!

Image

Bij de mannen prominenten ging de winst uiteindelijk naar de sterke Michel Butter die na lang vechten op de streep uiteindelijk met overmacht won van de 6-jaar jongere Jesper van de Wielen.  Vergeefs hadden Gert Jan Wassink, Abdi Nageeye en Gerwin van den Hurk pogingen gedaan om vandaag alleen op de finishfoto te komen. Butter liet in ieder geval eens zien nog steeds heel hard te kunnen lopen en met in februari de NK cross in Nijverdal zal het wederom spannend worden wie er met de hoofdprijs naar huis mag in 2011. Want de titel winnen bij het NK cross is ook na Soest 2010 niet automatisch voor Butter. Daarvoor zijn er te veel kandidaten die met recht aanspraak kunnen maken op deze titel.  Bij de dames prominenten stonden de ervaren Miranda Boonstra, de Marokkaanse Rkia El Moukim en de nog jonge Andrea Deelstra op het hoogste podium. Op naar de 31e editie op 31-12-2011!

Image

© Redactie Loopkrant