Wolderwijdloop, strijdend tegen de wind

ImageZaterdag 25 september 2010. De ultieme dag om te ervaren hoe het is om te lopen in het winderige polderlandschap. Zeewolde werd ditmaal de locatie bij uitsteek. Onder scherp toezicht van de medewerkers en bewoners van de MMM zorgboerderij organiseerde Loopsport2000 hier alweer de zevende editie van de Wolderwijdloop.

De loop is vooral een recreatief festijn aangevuld met een groep zeer getalenteerde regionale toplopers, die ook op landelijk niveau hun verdiensten hebben behaald. Vooraf trakteerde de organisatie ons al met de flitsende woorden "fantastisch parcours", "altijd goed voor snelle tijden" en niet te vergeten de aanwezigheid van de dames Melanie Spruijt en Ilonka van den Hengel.

Image

In een knalrood autootje gingen we op pad, op weg naar het authentieke Zeewolde. De reistijd blijkt dat al snel wat langer dan gedacht. Zelfs de Tom-Tom kon hier niets aan veranderen, helaas. Met nog nasmeulend rubber op de banden en rook onder de moterkap arriveerden we nipt op tijd bij de startlocatie. De poging om de auto op nog geen vijf meter van het finishdoek te droppen mislukte, want we werden door de verkeersregelaar terecht naar een andere plek verwezen. Elke meter extra lopen is onder de omstandigheden gewoonweg net iets te ver. Na een kleine toeristisch route ofwel driemaal de rotonde rond vonden we dan eindelijk een eigen parkeerplaats niet al te ver van de startplek. We sprongen uit de auto en, gelukkig voor ons, lag ditmaal het startnummer kant en klaar bij de inschrijfbalie gereed. Dan is het nog een kwestie van opspelden, wat nog een hele kunst is als je het gelijktijdig met inlopen probeert.

Veilig en "ruim" op tijd stonden we in het startvak te trappelen van ongeduld. De zonnestralen daalden heerlijk warm op onze schouders neer. Ideaal loopweer zo vroeg in het najaar. De eerste kilometers werden we als lopers enthousiast aangemoedigd door familie, kennissen en de bewoners van de zorgboerderij. Speaker Titus Mulder deed nog een poging, maar door een haperende microfoon en luid gejoel van het publiek is het zeer moeilijk om hierbovenuit te komen.

Image

Redactielid Fiona liep de race van haar leven:"De hele tocht langs het meer was het ieder voor zich. Een heroïsche strijd tegen de fikse windstoten die over het Wolderwijdmeer raasden. Zelfs een regen- en hagelbui moesten we trotseren. Het leek alsof we in een bootcamp waren terechtgekomen waar stoppen nu eenmaal niet tot de mogelijkheden behoort. Op het heen-en-weer-parcours is eerder omkeren zeer verleidelijk en bijna niet te weerstaan. Gelukkig werd het door het loperslegioen niet gewaardeerd en als ik het al durfde te opperen dan had ik denk ik niet veel later zelf in het meer gelegen. Nee, er moest gestreden worden. Ieder natuurlijk in zijn of haar eigen tempo. Mooi, om zo te zien dat voor- en achteraan evenveel pijn en plezier op het gezicht viel af te lezen."

Image

"Bang voor wat slecht weer? Als een bikkel en met een soepele tred denderde ik door en deed ik al mijn mannelijke metgezellen verbleken. Het maakt de leeuw in me los. In de laatste kilometers ging het tempo op tempo en moesten de medestrijders tandenknarsend de winst uiteindelijk toch echt opgeven. Met als resultaat een welverdiende podiumplaats. Trots als een pauw stond ik even later dan ook naast Melanie Spruijt en Ilonka van den Hengel. De ultieme droom komt hiermee langzaamaan dichterbij. Ooit, als een tornado losbarst, een vulkaan lava spuugt, rivieren overstromen, het asfalt openbreekt en wordt overspoelt door modder. Ja, dan blijf ik ze allemaal ruim voor! Tot die tijd is het genieten van wedstrijden zoals in Zeewolde. Overigens bijzonder deze zaterdag was de prestatie van de 60-plusser en ‘veterane van staal’ Tjitske Kooistra uit Lelystad. Zij liet met een tijd van 49.02 op de 10km een superprestatie aan ons zien. Een mooie inspiratiebron voor de komende jaren."

Image

De volgende najaarslopen van Loopsport2000 beloven weer volop strijd en plezier. Met namen als Koude Polderloop en Zand-en-Plas-loop zijn de ontberingen weer pittig te noemen. Als Alie en Henk Mentink tegen die tijd voor wat extra water, zand en modder kunnen zorgen dan zal het deelnemersaantal weer flink gaan stijgen. En dan zeggen wij zeker: Tot dan!

© Redactie Loopkrant.nl