De nieuwe held van Barcelona!

ImageBarcelona, 23 juli 2010. Over drie dagen gaat hét atletiektoernooi voor alle serieuze atleten in Europa weer van start. Een blik op de startlijsten laat zien dat bijna alle Europese sterren present zijn. Alleen de atletes die hard aan het trainen zijn na blessureleed, zoals Paula Radcliff en Lornah Kiplagat, zijn niet als deelnemer aanwezig.

Na het voetballen, tennis en nu het fietsen in Frankrijk zullen de sportuitzendingen eindelijk een week lang gewijd zijn aan de moeder der sporten: atletiek! 

Een van de deelnemende sterren is natuurlijk Merlene Ottey. Zij heeft ook dit jaar al weer laten zien dat je met 50 jaar nog lang niet traag en versleten bent. Met slechts 11.84 seconden over 100 meter was zij er slechts één Slovaakse atlete sneller op het Nationale Kampioenschap. Met deze tijd was het fenomeen Ottey natuurlijk ook Nederlands Kampioen geworden afgelopen weekend in Amsterdam. Een training van Ottey kan wellicht de mannelijke Nederlandse sprinters ook goed doen, want na het succes op de 4×100 estaffete wisten de Nederlandse mannen niet in de buurt van de deelnamelimiet te komen. 

De Nederlandse atletiek heeft goede herinneringen aan Barcelona. Ellen van Langen is sinds haar race uit 1992 in Barcelona een van Nederland bekendste vrouwelijke hardloopsterren geworden. In ditzelfde Olympisch stadion vinden komende week de Europese Kampioenschappen plaats. Natuurlijk is de entourage anders dan bij een Wereldkampioenschap of Olympische Spelen, maar Spanje en met name Barcelona wil Europa laten zien waartoe het met deze kampioenschappen in staat is. 

Image

Nu de Afrikaanse loopwonders en de Amerikaanse sprinthelden niet mee doen is er volop kans voor de Europese atleten om zich voor het oog van de wereld te laten zien. De 5000m bij de mannen wordt naar verwachting een zeer spannende wedstrijd tussen Jesús Espana en de favorieten uit Engeland. Dé favoriet uit Engeland is natuurlijk Mo Farah die naast de 5000m ook de 10.000m zal lopen. De Engelse atleten beschouwen dit toernooi als een finalerepetitie voor de Olympische Spelen over 2 jaar in eigen huis. Nu winnen betekent op koers liggen voor London. 

Op de marathon bij de mannen is het de vraag wie de regerend Europees Kampioen Stefano Baldini kan verslaan. Baldini staat niet bekend om zijn supersnelle tijden, maar op kampioenschappen is hij onverslaanbaar gebleken, getuige zijn vele kampioenschaptitels. Maar met 39 jaar gaan wellicht ook de jaren voor Baldini tellen. Met temperaturen van rond de 40 graden in de zon zal een marathon lopen in Barcelona een bijzondere race zijn. De Nederlandse deelnemers hebben gelukkig de afgelopen weken in eigen land goed kunnen trainen met warmte!

De media pakt groot uit voor de komende week. Meer dan 1000 uur aan tv-uitzendingen verdeeld over ruwweg 45 televisiestations. Met een 99,99% garantie op goud voor Oranje kan de Vuvuzela weer van zolder worden gehaald.  De zekere kanshebbers op loopgoud zijn voor Nederland natuurlijk: 1. Hilda Kibet, 2. Bram Som en 3. Yvonne Hak

Ondanks dat Nederland met een enorme hoeveelheid atleten in Barcelona aanwezig zal zijn, is de concurrentie voor een ereplek op ieder atletieknummer enorm. Veel Europese atleten zijn aan elkaar gewaagd, wat zeer waarschijnlijk een garantie betekent voor veel spektakel en spanning. Vooral  voor de vele Spanjaarden die graag hun lokale helden zien winnen. Naar verwachting zullen vele Nederlandse supporters in grote aantallen de tribunes oranje kleuren om de Nederlande atleten zo hard aan te moedigen dat we dit keer in ieder geval niet van Spaanse atleten verliezen.

© Redactie Loopkrant.nl