Zwolle, Hebban Olla Vogala Nestas

ImageWe klimmen op ladders van het van hout gemaakte vogelnest. Een voorstelling over het verlangen om bemind te worden volgt. Het is slechts een onderdeel van de vandaag gefietste Kunstroute van Hier tot Ginder. Zaterdagavond was het met de halve marathon in Zwolle eender. Bewegen om bemind en aangemoedigd te worden. Op het Zwolse festival lukte dat ruimschoots. 

Er was behoorlijk wat publiek op de been, die ons gisterenavond enorm onthaalde, omarmde en ons de weg naar de eindstreep wees. Om 20.15 worden we met een paar duizend mannen en vrouwen op de Koggelaan weggeschoten. De temperatuur is aangenaam en het is dus prima loopweer. Zwolle blinkt altijd uit in een goede organisatie en zijn spontaniteit van de toeschouwers. Hoewel ik wel wat bedenkelijk kijk, als bij de kledingafgifte gezegd wordt: "Smijt die tas maar in die auto. Voor startnummers boven de 7000 hebben we geen bakken meer ". Als dat tasje straks maar weer terug te vinden is?
De eerste aanlooplus door het centrum van Zwolle, in mijn te ontvliegen vogelnest, gaan in 12.29 min.

Image

Helikopters gluren van boven af om de eersten van de wedstrijd in beeld te brengen. Het is weer zo’n avond, gelukkig niet te heet, maar warm genoeg om met de spons in de weer te zijn en lekker veel water over je hoofd te gooien. Lekker soppen en met een drijfnat shirt je weg te volgen. Dat is toch waarom je het doet? Mijn drie rondes over een afstand van 6km gaan oplopend in resp. 30:53, 32:08 en 33:11 minuten. Ofwel 5km (24:20), 10km (48:44), 15km (1:15:34) en 20km (1:40:52). Tijden. Ja, meten is weten.

Image

Het doel vanavond is echter om met plezier te lopen. Hier slaag ik voor 2,5 rondje in. De laatste drie kilometer gaan me, ondanks de aanmoedigen van Johan, erg zwaar af. En worden nog zwaarder als de buurman me voorbij snelt. Ik zit kapot en dan is de opluchting van de finish mijn bevrijding. Met een geklokte tijd van 1:48:40, ben ik voorlopig dik tevreden en om in vogeltermen te spreken: ik ben bijna uitgevlogen. Dus nog maar even in het nest blijven. Henk loopt een spetterende wedstrijd in een tijd van onder de 1:30:00. Klasse en prima tijd. De andere lopers van Daventria presteren opnieuw naar vermogen. Gelukkig ligt ook zowaar mijn ingeleverde kledingtasje als laatste in de rij bij de kerk voor me klaar.

© Albert Broekhoff – Deventer / http://www.daventrialoper.web-log.nl