Soep en broodjes voor hardlopers Berkelloop

Image20 december 2009. Uit volle borst zingen we mee.

De herdertjes lagen bij nachte
Zij lagen bij nacht in het veld
Zij hielden vol trouwe de wachte
Zij hadden hun schaapjes geteld

Daar hoorden zij ‘d engelen zingen
Hun liederen vloeiend en klaar
De herders naar Bethlehem gingen
’t Liep tegen het nieuwe jaar.

Scrooge hebben we al gezien en als we na het verlaten van de Bergkerk het decor van het Charles Dickens festijn binnenwandelen, is alles compleet. Het is bijna Kerst. Het Bergkwartier ziet er zoals elk jaar sfeervol uit. Met alle Charles Dickens figuren om ons heen waan je je terug in die tijd. Met glühwein en stramme benen genieten we. Net zoals vanmorgen.

Soep en broodjes voor hardlopers Berkelloop. Evenals andere jaren heeft de Sv Almen weer de Berkelloop georganiseerd. Henk en ik hebben ons voor respectievelijk de 10 – en de 15km ingeschreven. Als we aan de koffie zitten volgen meer deelnemers en voordat we het weten is het zaaltje bij de voetbalvereniging mudjevol. Je weet wel beslagen ruiten en een dampende, vochtige atmosfeer. Inlopen. Henk heeft geen zin – dat doe ik tijdens het hardlopen wel -, dus ik ga maar in mijn eentje voor een kleine 10 minuten warming-up.

Image

Het startschot voor zo’n 70 deelnemers klinkt om 11.00 uur op het sportcomplex aan de Almense Binnenweg. Het zijn voor mij drie rondjes van 5 kilometers rondom het dorp Almen en het eerste gedeelte gaat besneeuwd door het bos. Het parcours is wat glibberig en het is uitkijken waar je loop. Na de eerste 2,5km gaan we over schoongeveegd asfalt naar Almen terug. Ik loop met drie lopers samen op. De 15km lopers hebben als enigen een startnummer. De man in het rode shirt naast me en de man in het gele shirt voor me lopen na het eerste rondje ( 23:32 min ) verder bij me weg. Ik ben verkouden en het ademhalen gaat moeilijk en rechtstreeks door de mond. Krijg je zo lekker droge mond van. Het is winters en met – 10 graden onder nul en een windchill die nog lager is voelt het Siberisch aan. Ik heb de korte broek en shirt dus toch niet aan gedaan, want koelen heeft vandaag geen zin. Het is ondanks het bewegen steen en steen koud. Ik loop met een dikke lange broek en met een warm jack, muts en handschoenen aan.

Ja alleen, de die hards zijn er vandaag. Ja, je hebt de warme spullen vandaag echt nodig. Bij het ingaan van het tweede rondje loop ik al hoestend en proestend achter mijn medelopers aan. Henk is in geen velden en wegen te zien. Als ie gefinisht is, zal ie teruglopen om verder samen op te gaan. Daar heb je per slot van rekening een vriend voor. Zou hij vandaag harder dan mij lopen, bedenk ik me.

Image

Ik loop ondertussen zo’n 12,5km per uur en voel me na omstandigheden redelijk goed. Als ik op de Almense Binnenweg richting de kantine van de voetbal vereniging loop, zie ik Henk inmiddels aankomen; hij is gefinisht met zijn 10km loop in 40:06. Mooie tijd, op zo’n glad parcours. Samen ( 2e ronde, 10 km 47.34 min ) lopen we op en Henk geeft aanwijzingen en roep onderweg van alles tegen me. Ik versta er niets van en loop maar gewoonweg achter en naast hem aan. De loper met zijn rode shirt heeft inmiddels de loper met het gele shirt ingehaald. Kleine details in een prachtige landschap. En wij lopen hier zo’n 600 meter achteraan. Het laatste stukje gaat moeizaam, doch altijd vastberaden. In 1:11:37 beëindig ik mijn race. Goed voor de vijfde plaats bij deze 15km Berkelloop 2009. Net zoals vorig jaar, alleen een paar minuten langzamer. Even later zitten we achter de soep en de broodjes. Niets uitlopen; direct eten en oh, het smaakt ons prima.

© Albert Broekhoff – Deventer / http://www.daventrialoper.web-log.nl