NK cross 2010:Parcoursverkenning

ImageZaterdag 5 december 2009. De avond is natuurlijk voor Sinterklaas, de middag is nog voor ons hardlopers. Dus de hoogste tijd voor het heerlijk avondje start voor een andere sportieve inspanning: hardlopen onverhard. Net als vele andere lopers waren ook wij zeer benieuwd naar het parcours waar begin maart 2010 het NK Cross wordt gelopen. Vandaag kon iedereen proeflopen.

Het proeflopen over dit parcours werd ingepast in het TIB Finishing Crosscircuit 2009/2010. Eerder stond dit circuit van crosswedstrijden bekend onder de noemer ‘OAD Cross Circuit’. Maar een nieuwe hoofdsponsor betekent natuurlijk een nieuwe naam. Met  vooral én gelukkig ook gewoon weer  sterke deelname vanuit de regio Oost en daarbuiten. In regio Oost staat crossen nog altijd synoniem als lopen in de blubber, veel klimmen en zwaar afzien. Nét als in Brabant, Limburg of België. De wedstrijd vandaag betekende natuurlijk wel extra sterke deelnemers. Want een parcoursverkenning op snelheid betekent volgend jaar minder verrassingen. Maar ook om nu te weten waar je nog écht op moet trainen wil je snel lopen op de sterkst bezette crosswedstrijd van Nederland in 2010.

 Image

Sterke deelname, natuuriljk speciaal gekomen  om het parcours te verkennen zagen we vanuit: TDR, AV’34 en Utrecht. Ook enkele individuele toppers hadden de Manege ’t Oale Spoor gevonden, zoals John van der Wansem, Tjibbe de Vries en René Stokvis. Naast afstanden vandaag speciaal voor de kids, gingen de senioren natuurlijk los op de 5km of 10km wedstrijd. De speakerinstallatie werd vandaag getest door atletiekkenner pur sang en organisatietalent bij vele wedstrijden: Wim van Beek. Iedere loper kreeg van Wim bij passeren van start/finish terrein de noodzakelijk persoonlijke aandacht die hij/zij op dat moment verdiende.

Het belangrijkste vandaag was natuurlijk het parcours. Omdat wij natuurlijk niet alles rondom zwaarte en schoonheid van het parcours zomaar aannemen, liepen we vandaag natuurlijk mee om alles vanuit eerste hand te ervaren. De start was zoals gebruikelijk bij een NK op een open veld. Na bijna 70m mocht er direct een bruggetje worden beklommen, waar natuurlijk zo kort na de start even filevorming plaatsvond. Bruggetje op was niet al te moeilijk, maar de spekgladde haarspeldbocht om er weer af te komen was verradelijk voor wie geen of te korte spikepuntjes had. De bocht leidde natuurlijk onder het bruggetje door, waar door de regen een enorme plas was ontstaan. Spektakel verzekerd dus. Vervolgens verder over het veld om dan langs de speaker te beginnen met een schitterend langzaam omhooglopend bospad om richting het hoogste punt van het parcours te snellen.

Slechts eenmaal tijdens de 5 of 10km was deze absolute temposloper in het parcours opgenomen. Een steile daling met los zand was hiervan de aanloop. Om vervolgens op het diepste punt in een helling van bijna 70% en 20 meter hoog met los zand te veranderen. Bovenaan gekomen was de hartslag natuurlijk ver boven verantwoorde zones gekomen, maar de heerlijke afdaling richting het blubberdeel van het parcours ging over mooie brede paden. 

 Image

Op dit parcours liggen zeker kansen voor krachtlopers en de echte crosstechnici zullen zeker blij zijn met dit NK cross parcours. Winnaars vandaag waren op de 5km Alwin Groen. Op de 10km was Rens Dekkers (TDR)  iedereen veel te snel af. Jamie van Lieshout uit Valkenswaard was de snelste dame op de 5km race en Marjon van der Wansem liet zien dat ook zij de cross beter en beter beheerst door de 10km bij de dames te winnen.

Iedere deelnemer kreeg vandaag na afloop  een grote fles 2in1 shampoo. Zeker geen overbodige luxe, gezien de overvloed van modder die met de deelnemers mee terug naar huis ging. Met een tractor reeds paraat,  voor wie niet de slipcursus wegrijden uit de modder had gevolgd, was alles op deze 5 december af. Op naar de finale volgend jaar op dit parcours, waarbij de rest van crossminded Nederland ook de weg naar deze manege aan de bosrand zal weten te vinden.

 Image 

© Redactie Loopkrant