Met 30 graden door het ravijn

ImageZaterdag 15 augustus. Dé dag waarop heel hardlopend Nederland voor de buis gekluisterd zit voor het WK Atletiek in Berlijn. Op deze bijzondere dag met tropische temperaturen van net boven de dertig graden stonden precies 303 deelnemers aan de start van de 12e editie van de Ravijnloop te Nijverdal.

In 1997 bedachten Jacco en Jo dat het wel leuk zou zijn om in de omgeving van het ravijn een loopje te organiseren. Zo gezegd zo gedaan. Na jaren recreatief lopen, een gratis plons in het zwembad na afloop zijn enkele jaren geleden sponsors gevonden die de Ravijnloop nog meer aanzien gaf. Dit jaar dus, ondanks de extreem warme omstandigheden, zelfs een recordaantal lopers aan de start. Door de enorme opkomst en ervaringen uit eerdere edities besloot de organisatie de start van de 10,8km en de 10EM een kwartier op te schuiven om zo iedereen zijn plekje op de lange zware trap te gunnen. Voor de deelnemers zonder TomTom of met een partner in de auto die wat moeite heeft met het kaartlezen zodoende toch nog een klein voordeeltje om tóch nog voldoende tijd te hebben voor een rustig rondje inlopen op het parcours. Voor de ervaren loper geldt de regel: inlopen is met 30 graden niet écht nodig. De trap kom je vanzelf tegen, die valt niet te missen. En op de langere afstanden heb je zelfs voldoende tijd om het parcours alsnog te verkennen.

Image

Op de 10.8km liet Ingrid Prigge weer zien wat echt hardlopen is. Met een tijd van 42.50 liet ze slechts de mannen André Plette, Melchior van de Pol en Harold Kruidhof voor zich. Op de steile trap was ze duidelijk de meerdere. Graag tonen we hoe ze de trap aanvloog, maar foto’s laten helaas niet zien hoe zwaar en gevaarlijk de beklimming is én kan zijn voor een loper. Ieder heeft zijn of haar eigen tactiek en techniek om boven te komen. Het horen van al het gezucht en gekreun maakt je als supporter helemaal week en het enige wat je dan nog kan uitroepen is:"Kom op!". Wat kun je meer roepen met al dat zweet in de oren? Na de pittige traptredes geen kwestie van even uitrusten, want daarna kronkelde het pad al even heftig verder door de bossen van de Sallandse Heuvelrug. Een ideale omgeving voor een rustige duurloop, maar voor het lopen van een wedstrijd op een bloedhete dag als vandaag? Nauwelijks schaduw, enkel onder de grote bomen, en vele korte open stukken met volop de zon op je bol. Zwaar voor iedere loper. Bij het ingaan van elke nieuwe ronde keken de EHBO’ers dan ook nauwgezet naar de verrichtingen van de deelnemers en bij twijfel werden ze uit de strijd gehaald. Sommige lopers aan de Ravijnloop zijn natuurlijk al verstandig en ervaren genoeg en lieten dit niet gebeuren. Bij lichte verkrampingen is het soms slim om zelf voortijdig de wedstrijd te staken. Gelukkig had de organisatie voor voldoende drankposten gezorgd en kregen de lopers uitgebreide verkoeling en bleef hierdoor iedereen tijdens de wedstrijd op de been.

Image

Natuurlijk stond ook dit jaar weer de grote 10EM-wisselbeker klaar voor dé snelste loper van de dag. Met de felschijnende zon schitterde hij bij de finishstreep. De beker was zo groot dat twee dames gevonden moesten worden om het glimmende hebbeding naar het podium te tillen. Uiteindelijk mocht Eric Borg naar huis met de wisselbeker. Met een tijd onder het uur bleef hij als veteraan alle jonkies bij de senioren voor!

Image

Ondanks dat maar één loper de wisselbeker kan winnen was het toch voor vele lopers feest bij de prijsuitreiking. De organisatie had samen met alle sponsoren de handen in elkaar gestoken voor een echte tombola. Dit feest ging  direct na de prijsuitreiking van de snelste lopers op iedere afstand, van start.  Enige voorwaarde voor de lopers: je dient zelf aanwezig te zijn bij de trekking. Dit onder toezicht van speaker Henk Borgmeijer die met regelmaat knipoogde naar de jonge meisjes vlak voor zijn neus. Toeval in de loopsport bestaat niet, maar bij een graadje of dertig ga je toch aan je eigen ogen twijfelen. Warempel alle meisjes wonnen allemaal wat deze middag! En tijdens dit feestelijke slotstuk signaleerden we wel heel veel tweelingen in Nijverdal die de waardebonnen, verrassingspakketten en cadeau’s in ontvangst konden nemen.

Image

© Redactie Loopkrant.nl