Utrecht Marathon 2009

ImageMaandag 13 april 2009. Natuurlijk hét perfecte paasweekend om heerlijk te lopen. Met de marathon nét iets te ver voor ons gingen wij deze maandagochtend eens kijken naar het loopevenement waar Utrecht trots op is. Met de ervaring van de Rotterdam marathon nog vers in het achterhoofd gingen wij deze ochtend op pad om met eigen ogen te zien hoe lopers in Utrecht worden verwend.

Natuurlijk met de trein richting Jaarbeurs gereisd, want ook wij hadden geen zin in nodeloos rondjes rijden op zoek naar een veel te dure parkeerplaats. Voor de start van de marathon natuurlijk nog even een ronde meepakken op de groots aangekondigde RunningXperience. Waar wij hoopten voor weinig geld veel exotische loopkleding aan te treffen was alleen Run2Day groots vertegenwoordigd. Naast een stand voor een gezonde verzekering, waar met name de verzekeringsmaatschappij gezonder van wordt,  viel de kwantiteit van stands ons een beetje tegen. Jammer.

Image

Utrecht Marathon volgen als toeschouwer is heerlijk. Rond 10.25u konden wij nog een perfecte plaats voor de startlocatie, pal op de startstreep, bemachtigen. Zo konden wij de gespannen en ontspannen Kenianen vlak voor de wedstrijd nog even goed anatomisch met elkaar vergelijken. Na de start is het voor de toeschouwers zeer makkelijk om naar het 10km punt te lopen. Dit is namelijk slechts een paar honderd meter van de start verwijderd. Hier zat een tempo voor de kopgroep er nog perfect in. Tussentijd nog ruim onder de 30 minuten. Oeps, wellicht wel wat erg snel…

Opvallend was een groot aantal Nederlandse marathonlopers die wij een week eerder ook al in Rotterdam langs zagen komen. Spectaculair was de start van de 10km. Om bekende lopers te spotten hadden wij ons opgesteld na 60 meter. Met bijna 15 minuten tussen eerste loper en laatste loopster op een zeer brede weg is de conclusie natuurlijk: op de 10km in Utrecht loop je geen meter alleen! Met namen van de deelnemers op de startnummers volop vertier voor het aanwezige applaudiserende publiek.

Image

Met een heerlijk groot scherm waar ‘live’ beelden van de top van de Marathon werd geprojecteerd kwamen ook wij kilometer 25 tot 38 heerlijk goed  door. Het aantal toeschouwers rondom start/finish was inmiddels behoorlijk toegenomen. Toch nog redelijk eenvoudig een perfecte plek achter een dranghek gevonden op 25 meter voor de finish streep. Natuurlijk was het geen grote verrassing dat de winnaar ook dit jaar uit Kenia kwam. Maar met  2:09:41 verbaasde William Kipchumba iedereen van de organisatie. Een geweldige tijd voor de winnaar. Met een nummer 2 en 3 ook nog in de 2.10 was deze editie van de Utrecht Marathon voor liefhebbers van snelle tijden dus meer dan geslaagd. 

Image

Met in de middag nog een enorme volle 1/2 marathon in Utrecht in het verschiet, gingen wij rond 13.00u terug de trein in om zelf lekker te gaan hardlopen. Want kijken naar hardlopen stimuleert de honger om zelf te gaan lopen! Wellicht volgend jaar ook een deelnemer van één van de afstanden op het Utrechtse loopfeest.

© Redactie Loopkrant.nl