Achtkastelenloop Vorden, Top!

Bron foto Leontine van Geffen-LamersOp 8 maart 2009 staat de ATAG Achtkastelenloop op de agenda. Een schitterende loop door de prachtige, bosrijke omgeving van het acht-kastelendorp Vorden in de Achterhoek. Een vlot parcours met weinig hoogteverschil grotendeels over asfaltwegen, soms over nostalgische klinkertjes en verharde fietspaden. Het regent pijpenstelen als ik ’s morgens opsta.

De Buienrader voorspelt echter dat het tegen 11.00 uur in onze regio droog wordt. Bemoedigend, want hardlopen met regen is niet alles. Als we Vorden inrijden, breekt de zon door en meteen ziet alles er anders uit. Prima loopweertje dus. In sporthal het Jebbink schrijven we ons in voor de Halve Marathon. Aanvankelijk wilde ik vandaag de 30km doen. Henk en ik besluiten echter om vandaag gezamenlijk te lopen; dus voor de Halve Marathon te gaan. Ik kies voor de korte broek en mijn Imtech T-shirt met een T-shirt met lange mouw eronder en die had eigenlijk wel uit gekund. M’n twee bidonnetjes isotone drank, meld ik me bij het startveld. Waar Henk is weet ik niet, wel zie ik veel andere bekenden en bij Gerard en Harry van Daventria posteer ik me in het startvak. De start wordt uitgesteld tot 12.20 uur. De spoorwegovergang en de trein van 12.15 uur dient geen scheidsrechter te zijn in de wedstrijd. Om 12.20 uur worden we weggeschoten en we lopen met zo’n 800 man-vrouw Vorden uit.

Bron foto Leontine van Geffen-Lamers

Bron foto Leontine van Geffen-Lamers

Na de spoorwegovergang (Zutphen – Winterswijk) gaat het over de Almenseweg. Na twee kilometer slaan we rechts af de Heijendaalsweg op. Henk haalt me na 4 km bij en samen lopen we onze Halve Marathon. Meestal lopen we met zijn tweeën en af en toe in een groepje. Maar altijd genietend van de mooie omgeving en het lenteachtige weer. Het eerste stuk gaat met wind in de rug. We lopen een aardig tempo en zien voor ons verschillende groepjes met bekende lopers. Met een vijftal lopers gaat via de Galgengoorweg, Schoolhuisweg richting kasteel de Wildenborch. Inmiddels zijn we het 5kmpunt (22:50 min ) al een tijdje geleden gepasseerd. We lopen over de Kapelweg. Henk vertelt dat het in het kleine kerkgebouwtje, wat we links passeren goed feesten is.

Bij het 10kmpunt (47:02 min ) is het vlot een bekertje drinken achteroverslaan. Het is weer die piktroep, die ik over me heen mors. Na een kilometer slaan we rechts af en de 30km lopers lopen hier rechtdoor. Het gaat voorlopig nog over asfaltwegen. Straks gaan we door het bos over onverhard pad verder. Benieuwd hoe drassig het is. Het valt allemaal wel mee, alleen de wind op kop is er. Ik loop achter Henk en achter mij twee achtervolgers. De 15 km gaat in 1:11:29. Als we de Ruurloseweg oversteken nabij Medo halen we Harry in. Toch te snel van start gegaan; hij heeft in ieder geval last van zijn kuit. Henk en ik vervolgen onze weg en gaan opnieuw het spoor over. Wat later lopen we onverhard op een drassig stukje weg. Kastelen zie je hier niet, wel wat enthousiaste toeschouwers. Nog zo’n vijf kilometer te gaan. Henk informeert hoe het gaat. Het tempo van zo’n 13 km per uur gaat ons goed af. Vorden is in de verte waar te nemen. Het laatste stuk van 4 km gaat met de wind pal tegen en dat is best wel afzien. Desalniettemin lopen we onverschrokken door.

Bron foto Leontine van Geffen-Lamers

Bron foto Leontine van Geffen-Lamers

Bij een te nemen rotonde loop ik zo’n beetje rechtdoor. Per slot van rekening had de organisatie ons al verteld dat de Halve Marathon een paar honderd meter meer zou zijn. Dus tijd om dit te vereffenen. Henk heeft moeite om me bij te houden. In een klein clubje van drie lopen we het 20km (1:35:40) punt voorbij en steken de weg over om het laatste stuk naar de finish te gaan. Met zijn beiden lopen we in een tijd van 1:40:51 over de meet. Top!  Schitterende loop en voldaan met onze prestatie gaat het huiswaarts.

© Albert Broekhoff – Deventer – http://www.daventrialoper.web-log.nl/