Relativiteitspraktijk

Marco Betman (archief Loopkrant.nl)In september liep ik een 3000m in 11.23. Het grote lijden was uitgebleven en clubgenoot Marco Betman, die in de laatste ronde voorbijkwam, had na een verloren weddenschap duidelijk óók niet zijn dag. Hij eindigde slechts één seconde voor mij. Kortom niet goed, maar ook niet slecht. Met als 100e tijd op de 3000m 10.17, gemiddeld 9.40 op deze 100-besten en als record 8.59 ben je natuurlijk ook niet snel tevreden….

Na afloop kwam Iwan van Aken bij me lopen. Beter bekend als de chatman (u weet wel van I’m a chatman, het populaire liedje van Haile) en hij sprak zijn bewondering uit over mijn tijd. Gelopen met een paslengte van 25 centimeter. Nu ken ik iemand die de 5000m binnen de 13 minuten loopt met een nog opvallendere korte pas, maar een des te hogere frequentie: de Fransman Sighr.

Archief AV Veluwe

Zo’n korte pas heeft bovendien ook zo zijn voordelen qua balans. Het heeft geen invloed op je energieverbruik, want zoals de bekende ultraloper Einstein ooit uitsprak E=mc² ofwel Energie = massa maal snelheid in het kwadraat. Energie heb ik zat, maar de massa is wat aan de hoge kant waardoor de snelheid lager wordt. Haile die helemaal geen massa heeft en wel een grote hoeveelheid energie gaat daardoor als een speer.

Ingezonden door Rinus Groen

In Hengelo denkt men dat je door al die snelheid de bocht niet meer kunt houden en hebben daarom in baan 3 na de bocht verversingsposten geplaatst op de 5000m. Hier kun je energiedrankjes krijgen. Dat die energie de massa verhoogt en daardoor de snelheid niet ten goede komt weten de lopers en niemand pakt dus iets aan. Bovendien heeft het woord ‘Massa’ in Afrikaanse kringen een negatieve betekenis…..

© Rinus Groen – Apeldoorn