Klagen is van alle tijden

Foto ingezonden door Rinus Groen. Op de foto Rinus in zijn jonge jaren.Tijdens het clubkampioenschap 2008 van AV Veluwe over 5000m bleef ene Peter van Sint Annaland bij mij plakken. Peter had dit jaar, volgens een eerdere uitslag, al onder de 17 minuten gelopen op de 5000m en ik net onder de 19. Na wat plaagstootjes en één flinke ruk was ik hem echter kwijt.

Na afloop sprak ik mijn verbazing uit over zijn opmerkelijke prestatieterugval. De super-5000m bleek echter op een verwisseling van startnummer gebaseerd te zijn. Ik heb bij de Amsterdam Marathon ervaren dat zelfs met een chip dergelijke problemen voorkomen. Wanneer je chip niet goed is ingevoerd loop je voor Jan Joker. Tijdens de uitslagevrwerking op de avond van de wedstrijd belt niemand je, want ‘hij zal wel uitgestapt zijn" en zo´n iemand ga je niet extra hierop attenderen door hem te bellen met de vraag "hoe ging het? ".

Image

In het tijdschrift atletiekwereld van 1975 las ik dat het destijds nog veel erger was. Mensen liepen met papieren startnummers, die door zweet of regen onderweg verdwenen, waardoor het voor een organisator bijkans onmogelijk was een goede uitslag te fabriceren. Parcoursmeter Maurice Winterman werd nog niet gevraagd om met zijn Jonescounter op zijn step parkoersen te controleren. Dus overal klaagde men, wanneer de tijden tegenvielen, dat de afstanden niet klopten. De juistheid van de duivenklok, die gebruikt werd om tijden vast te leggen, werd ook ter discussie gesteld. Kortom niets klopte in die tijd.

Die duivenklok intrigeerde me wel. Hoe ging dat? Bij duiven wordt het ringetje bij aankomst in de klok gestopt. Liepen al die lopers ook met een ringetje? De voorloper van de piercing? Papieren startnummers ken ik ook uit mijn beginjaren. Vooral die van gekleurd papier. Na afloop zaten er vaak voor eeuwig enorme vlekken in je shirt.

Foto ingezonden door Rinus Groen. Op de foto Rinus in zijn jonge jaren.

Over 25 jaar moeten we waarschijnlijk een pepermuntje met een chip inslikken. Na een dag poep je de chip weer uit of hij verteert gewoon, maar tijdens de loop heeft hij een enorme hoeveelheid informatie naar de organisatie gespuugd. Voor de vorm krijg je een papieren startnummer dat handig is wanneer de chip er toch veel eerder uit wil.

© Rinus Groen – Apeldoorn