Marathon van Tiberias, de laagste marathon ter wereld

Bron http://www.tiberias-marathon.co.ilIn Israel is de loopsport in opmars. Steeds meer lopers nemen deel aan de verschillende wegwedstrijden die door heel Israel georganiseerd worden. Het hoogtepunt van al deze wegwedstrijden is zonder twijfel de marathon van Tiberias. In 1977 werd voor de eerste keer de marathon in Tiberias aan het meer van Galilei georganiseerd. 100 deelnemers begonnen aan hun eerste marathon in Israel. 

De Duitser Werner Darenbacher kwam als eerste over de eindstreep in de tijd van 2.19.33. Sinds die tijd is er veel veranderd. De tijden werden sneller, de organisatie werd geperfectioneerd, steeds meer Israeliers trokken de loopschoenen aan en velen buitenlanders vonden hun weg naar de marathon van Tiberias. Afgelopen jaar werd alweer voor de 31ste keer de marathon georganiseerd. Dit keer met een record aantal deelnemers van ruim 1000 lopers, waaronder vele lopers uit het buitenland. 

Bron http://www.tiberias-marathon.co.il

Bron http://www.tiberias-marathon.co.il

 

De strijd om de eerste plaats was een Keniaanse aangelegenheid. De weersomstandigheden op donderdag 10 januari 2008 waren prima. Het parcoursrecord werd door de Keniaan Leonard Motisro verbrokkelt tot 2:10:32 . Ook de nummers 2 en 3 liepen onder de 2:11 respectievelijk; 2:10:37 en 2:10:57. Op het prachtige vlakke parcours rondom het meer van Gallilea met aan de ene kant uitzicht op de Golanhoogte en aan de andere kant op de heuvels van Gallilea liepen vele lopers hun persoonlijk record.

Bron http://www.tiberias-marathon.co.il

Bron http://www.tiberias-marathon.co.il

De marathon van Tiberias heeft iets speciaals. Het is misschien moeilijk te beschrijven en je moet het aan den lijve ervaren. Je loopt midden in de Europese winter langs het meer van Gallilea in een heerlijke tempratuur van rond de 17 graden met een prachtig uitzicht, schitterende natuur. Wat je niet door hebt is dat je 200 meter onder de zeespiegel aan het rennen bent. Je loopt een deel langs de Jordaanrivier en passeert de plek waar Jezus door Johannes de Doper ondergedompeld werd. Dit zijn ervaringen die je niet tegenkomt in de massale stadsmarathons. Naast de marathon wordt er ook een 10 kilometer wegwedstrijd gehouden waaraan afgelopen jaar meer dan 3000 lopers aan deel namen. Voor alle marathonlopers die het lopen willen combineren in een land met een rijke geschiedenis, verschillende culturen, een prachtige natuur en veel zon is de marathon van Tiberias een unieke gelegenheid.

Note redactie: zie ook de video van deze marathon

Bron http://www.tiberias-marathon.co.il

Bron http://www.tiberias-marathon.co.il

 
© Willem Luyckx – Israel