Utrecht marathon: een dik PR!!

ImageOngelooflijk maar waar: een vet PR op de marathon gelopen. Zelden zo’n vreemde marathon gelopen, maar wel een tijd waar je U tegen gaat zeggen! De eindtijd is 3:39:22 uur geworden en 4:24 minuut van mijn oude persoonlijk record afgehaald. Laten we teruggaan naar mijn opdracht voor deze marathon in Utrecht. Loop de afstand in 4 uur en niet sneller en niet langzamer. 

Maandag 24 maart zoals gewoonlijk voor een marathon slecht geslapen en steeds maar weer wakker. Dan echt wakker worden en ik zie dat alles wit is in Heemskerk. De trein gaat prima naar Utrecht en ik kleed mij om. Alles prima op tijd. Daar kom ik kanjers Petra, Eric, Richard, Maurice en Patrick tegen. Petra maakt vandaag haar debuut en gaat alvast naar de start. Vijf minuten voor de starttijd moet ik nodig naar de wc. Bij de start zie ik nog snel Frank, Petra, Aad en Hans staan en dan klinkt het startschot en zijn we weg. Dan hoor ik langs de kant Bjorn roepen en hij maakt foto’s. Bjorn ben ik de hele route tegengekomen met zijn fotocamera: wat top van hem zeg en wat is hij toch gaaf!

Foto genomen door hardloper Hans

Foto genomen door Hans Verbeek

Dan loop ik bij een paar paarse ballonnen en vraag me af voor welke tijd het is: 3:45 uur! Ook Frank loopt erbij en ik maak een praatje en eigenlijk vind ik wel lekker om eens in een groep te lopen zonder al te veel na te denken. En zo hobbelt het lekker door. Geen moment moe of ongerust. Het lopen in een groep heeft ook nadelen. Je krijgt ellebogen in je zij en sommigen vallen vlak voor je neus! Opletten geblazen dus. Ondertussen is de zon weg en krijgen wij sneeuw, maar in de groep valt het dan nog wel mee. Dan kom ik Ingrid tegen en meldt dat Martine al een stuk vooruit met het plan, volgens Ingrid, een PR te gaan lopen! Aan de overkant van het water loopt debutant Petra en ze loopt net achter de 4 uur groep. Ondertussen is de halve marathon al gelopen in 1:50:20 uur. Mooi op schema voor een 4 uur-marathon. Supporters Ronald, Gert  en Monique staan aan de kant voor de film en foto’s. Monique  in een flits gezien (was ik te snel?).

Foto genomen door Bjorn Paree

Foto genomen door Bjorn Paree

Ik voel mij goed en alles loopt op rolletjes. Wat moet je nou op zo’n moment? Ik besluit door te gaan tot het 30km punt en dan zien hoe ik mij dan voel. Dan hoor ik mij naam en zie ik plotseling Martine. Een PR zit er volgens haar net niet in. Ik bied nog aan om met mij mee te gaan, maar ze gaat haakt liever af en gaat naar Ingrid toe die achter ons loopt. Frank gaat ook stug door en zoals het nu gaat, gaat hij voor een enorm dik PR! Bij de 30 kilometer valt de groep uit elkaar en iedereen krijgt het moeilijk. Ikzelf niet en helaas moet ook Frank lossen. Ondertussen informeer ik op welke tijd wij nu eigenlijk lopen? De tijd van 3:43 zit er in en nu ruik ik mijn kans. Ondertussen zie ik ook Richard naderen en hij heeft het zwaar. Ik probeer Richard mee te krijgen..

Nog acht kilometer te gaan. Het is nu alles of niets. Ik geef gas en verlaat de groep. Vanaf nu iedereen inhalen en vol gas voor een PR gaan lopen! Onderweg veel lopers ingehaald en nog steeds geen dieptepunt of pijn. Dan een vervelende brug op bijna km 38 en ja wel hoor, daar staat Bjorn Paree mij aan te moedigen. Een stuk verder staat supporter Hans en nu krijg ik zeker vleugels. Doorstampen en ik wil zelfs onder de 3:40 raken. Dan de laatste meters en afklokken op 3:39:22 uur…
 
Ik ben onwijs blij en heb eigenlijk weinig tot geen pijn gevoeld onderweg. Wat een prachtig gevoel dit allemaal en natuurlijk nooit verwacht. Zo zie je maar dat het wel eens anders kan lopen dan verwacht. Een toporganisatie en een perfecte marathon om mee te maken. Zeker een pluim waard. In de trein terug kom ik nog Nico tegen en lekker babbelend gaan we naar huis. Alle webloggers erg bedankt voor de aanmoedigingen. Dat heeft mij zeker geholpen.

Foto genomen door Gert Noordhoek

Foto genomen door Gert Noordhoek

De dag erna weinig spierpijn en voel me helemaal top, haast niet te geloven dat ik een marathon heb gelopen. Terugkijkend was ik op deze marathon supersterk en zelden zo goed gevoeld tijdens de marathon. Ook geen dip, pijn of verzuring onderweg waardoor je haast niet meer kan lopen en ik sta versteld van mijzelf. Natuurlijk begon ik voorzichtig aan de marathon door bij de pacergroep 3:45 uur te gaan lopen en afwachten hoe het zou gaan lopen tijdens de marathon. Ik merkte wel dat het tempo te gemakkelijk was te volgen, terwijl je na de 25km en zeker na de 30km een dip gaat krijgen. In dit geval een goede keus van mij geweest om acht kilometer voor de eindstreep één lange sprint in te zetten. Daardoor is er ook een negatieve split gelopen waarbij het tweede gedeelte (halve marathon tijd) zelfs twee minuten sneller is geweest en rond de 1:48 uur heeft gelegen…Verder genoten van Frank in onze pacer groep en later bleek dat  niemand van de pacer groep heeft kunnen vol houden. Alleen ikzelf ben de pacer ruim 4 minuten vooruit gerend! 
 
© Rinus van der Wal, Heemskerk.
www.rinusrunning.punt.nl