Aalden Rondomme: de ideale lopersmix

Foto genomen door Harmen Kuijer (ingestuurd door Jan Hoge)Frank Everts uit Hollandscheveld heeft zaterdagmiddag de 2e editie van de Nieuwjaarsloop Aalden Rondomme op zijn naam geschreven. Hij overbrugde het 6,5 kilometer tellend pittig parcours in een tijd van 21.50. Op bijna een minuut gevolgd door Henk Pot uit Stadskanaal. Wederom een minuut daarachter Roy Hofstede uit Erica, die daarmee als derde binnenkwam. Snelste dame was Herma Oostenveld (28.10) uit Hoogeveen.

Bij de heren werd Roelof Kiers in een tijd van 24.23 minuten gekroond tot de snelste plaatselijke loper en bij de dames was deze eer weggelegd voor Anita Klingenberg. In totaal kwamen zaterdagmiddag op sportpark ’t Alterbarg in Zweeloo meer dan 400 lopers aan de start. Onder de fanatieke deelnemers ook 125 kinderen van de plaatselijke basisscholen. De afstanden die konden worden afgelegd waren 2 en 6,5 kilometer. ‘En’, zo zegt mede-organisator Wilfried Reuvers, ‘dat zijn bij menig hardloper populaire afstanden. Juist die mix van doorgewinterde kilometervreters, beginnende lopers die het voorzichtig eens gaan proberen, en het almaar groeiende leger funlopers, maakte deze Nieuwjaarsloop zo gezellig en sfeervol.’ 
 
Het was net als vorig jaar weer echt dringen geblazen bij de start. ‘Hardlopen mag dan wel een individuele sport zijn, maar in groepsverband is het nog leuker en socialer’, keek Reuvers naar de drukte. ‘Het sportevenement bracht weer veel sportief enthousiasme los. Het leek wel of heel Aalden-Zweeloo en de omliggende dorpen weer in beweging waren. Daar is het ons ook om te doen. Kijk eens naar de gemoedelijke en spontane sfeer. Jong en oud doen mee onder het motto: ‘deelnemen is belangrijker dan winnen. Ook wandelaars en Nordic Walkers waren weer van de partij. En dat we geen prijzengeld uitgeven zegt genoeg over de insteek van de loop.’

Foto genomen door Harmen Kuijer (ingestuurd door Jan Hoge)
Foto genomen door Harmen Kuijer (ingestuurd door Jan Hoge)

Sportambassadeur Gerrit Voortman van de gemeente Coevorden gaf afgelopen donderdag ter voorbereiding op de Nieuwjaarsloop Aaldenrondomme nog een loopclinic. Meer dan 200 kinderen van de basisscholen in Aalden reageerden enthousiast op het verhaal van de voormalig topatleet uit Steenwijskmoer. Voortman vertelde de leerlingen hoe je je moet voorbereiden en wat het nut van meer bewegen is. Daarna was er een kleine looptraining. Gerrit overhandigde namens `Drenthe Beweegt` 450 bidons aan de organisatie van Aaldenrondomme.
 
De organisatoren blikken alvast vooruit op het vervolgtraject. ‘Volgend jaar krijgt de Nieuwjaarsloop uiteraard een vervolg en dan willen we het graag nog verder gaan uitbouwen. Maar het zou mooi zijn als het succes van zaterdagmiddag ook de komende maanden een vervolg krijgt. Dat betekent dat de zoveel mogelijk deelnemers uiteindelijk de loop- en wandelsport gaan en blijven beoefenen.’ Meer dan zeventig vrijwilligers van de plaatselijke sportclubs waren in touw om de Nieuwjaarsloop in goede banen te leiden. Dit jaar wordt de opbrengst, in totaal ruim 1.500 euro, aangewend voor de aanleg van een paviljoen op het plein voor ouderencentrum De Korenhof in Aalden. Ook gaat er een deel van de opbrengst naar het verbeteren van de wandelroute Aalden Rondomme.

© Jan Hooge