Oma gaat hardlopen

ImageOma gaat hardlopen..hebben jullie het al gehoord? Oma gaat echt hardlopen.. Een uthopie? Het begon met een advertentie in de plaatselijke krant. "Wij starten met een cursus hardlopen voor jong en oud" Dat laatste sprak me wel aan , het woordje "oud". Ik was toe aan een nieuwe uitdaging in het leven.

Als je ruim de 50 bent gepasseerd ga je niet achter de geraniums zitten,  zeker niet onze generatie, nee dan ga je een uitdaging aan. Ik had alleen nog maar twee dagen de tijd om schoenen en speciale kleding te gaan kopen. Kleding dat goed vocht opneemt. Nou dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Alleen al het zoeken naar comfortabele kleding voor beginners was niet makkelijk.

Ik kreeg het dan ook Spaans benauwd en had niet eens hard gelopen. Het resulteerde dan ook dat ik bij een winkel, gespecialiseerd in hardloopkleding, een outfit kocht. Thuis gekomen zette de gezinsleden dan ook grote ogen op. Hardloopkleding is in de ogen van niet hardlopende menseneen balletpak voor mannen. Waar was ik aan begonnen? Had ik nou toch maar een gewoon trainingspak gekocht!Op de eerste training werd mij dan ook gevraagd " Loop je allang?"

Image

In 8 weken tijd de 5 kilometer voltooid. Ik liep geen wereldtijd maar ik was ondertussen wel verknocht geraakt aan het lopen. Nog geen 6 weken later liepen we al een uur achter elkaar. Het hardloopvirus was toegeslagen. Ik heb geluk gehad om in een ontzettend leuke loopgroep terecht te komen. (Loopgroep2000 opgericht door Henk en Alie Mentink. Henk alom bekend, vroeger het trainingsmaatje van Gerard Nijboer.)

Alle sportieve aanmoedigingen werken als hout op het vuur. Onze lopers zijn even enthousiast als jij een goede tijd neerzet als bij hunzelf. Dat is de kracht van sport. Een sport beoefenen en zeker lopen verbroederd. Op dit moment ben ik begonnen aan de training voor de marathon van Rotterdam. Deze oma hoopt nog lang van het lopen te mogen genieten zeker met de loopgroep.
En Opa?  Die moedigdt Oma nu aan op de fiets.

© Ina Nieuwenburg