Zandenplasloop met echte kilometers

ImageAls we de ogen opendoen horen we de regen tegen de ruiten kletteren. Wat een beestenweer zeg. Echt herfst. Ach het zal om 11.00 wel droog zijn gaan mijn eerste gedachten. Ja, we gaan vandaag weer een wedstrijdje lopen. Een wedstrijdje van de steeds meer bekend wordende Loopgroep 2000.

Maar het lijf doet overal zeer. De vorige dag hebben we met een aantal mensen de tuin van Sparta Tennis van alle beplanting ontdaan. Ik was er al bang voor. Dus net zoals vorig jaar bij mijn besluit gebleven om het koningsnummer, de 10 km, van de Zandenplasloop te laten voor wat het is. We gaan voor de 5 km. ’t Is wel korter, maar zeker toch een afstand waar je heel goed je energie in kwijt kan. Ik ga eens een keer niet alleen op pad naar een loopwedstrijd. Ook mijn zoon Vincent en zijn vriend Jeroen de Man willen zich weer eens wagen aan een hardloop wedstrijd. In de auto vertelt Jeroen hoe goed hij op Texel gelopen heeft. Toptijden gaan door de lucht. Laat maar waaien denk ik, we zullen het straks wel zien. Bij loopgroep 2000 zijn de kilometers echte kilometers en echt niet korter. Image

We slaan linksaf het parkeerterrein op. Ja, dit is weer echt de Zandenplas. Lekker nat, bladeren van de bomen en zo’n echt herfst sfeertje. We zijn wel erg vroeg vandaag. Natuurlijk niet zo vroeg als de mensen die alles moesten voorbereiden. De km’s uitzetten, de bordjes plaatsen en het finishdoek ophangen. Alles was al weer prima voor elkaar. En deze doordouwers hebben het niet droog gehad. Omdat we vroeg waren konden we ook nog genieten van de kidsrun. Leuk om de kinderen van diverse leeftijden en uitkomende in diverse categorieën een ronde om de Zandenplas te zien rennen. Velen nog met een beste eindsprint. Allen aangemoedigd door de trotse ouders. Vele kinderen op het trapje met een leuke prijs.

We gaan ons maar eens opmaken voor een warming-up. Maar natuurlijk slaan we het praatje met Jan de Omroeper niet over. Zoals al vaker gezegd, altijd enthousiast onze Jan. Verteld me met trots dat zijn vrouw ook meeloopt op de 5 km. We komen nog meer bekenden tegen. Wedstrijdjes zijn altijd leuk. Je leert steeds meer mensen kennen. Praatje hier en praatje daar. Ervaringen uitwisselen. Uit de wijde omgeving zijn de lopers weer naar deze altijd leuke wedstrijd gekomen. Het aftellen begint. Bij “nul” zetten we het op een lopen. Bas van Beek uit Epe gaat gelijk voor ons uit. Nog niet van gehoord van de jongen, maar lopen kan die wel zeg.

We lopen de eerste km op een 2e positie. Er loop wel een lichtvoetig iemand achter mij. Volgens mij dan toch Jeroen. Toch dus net zo snel als hij in de auto opperde. Ja hoor, met een sprint gaat hij mij voorbij. Nou als hij dat volhoudt dan is het echt een talent. Na anderhalve km ben ik echter weer bij hem. Hij vraagt hoe lang het nog is. Nou jongen, we moeten nog 3,5 km dus volhouden maar. We vervolgen de km’s door het mooie bos. Gaat toch wel snel hoor als je maar 5km hoeft te lopen. Onder het lopen denk ik nog even aan Vincent. Die wilde een tijd van 24 min neerzetten. Hoop dat hij het toch wat sneller doet. Zou leuk zijn. Jeroen hoor ik niet meer achter me. Die is gelost. Gelukkig maar. Anders zou ik het op de terugweg zwaar te voorduren krijgen van hem.

Image

Met toch wel een behoorlijke achterstand op snelle Bas ga ik als 2e over de streep. Maar wel als 1e veteraan. Altijd leuk natuurlijk. Ook Jeroen en Vincent zetten een knappe prestatie neer. Jeroen zelfs als 3e bij de senioren. Vincent een stuk sneller als gezegd. Knap hoor. Vol trots staat Jeroen op het plateau. Gelukkig is Wim Schutte, de vaste fotograaf en nu zelfs als sponsor, nog net op tijd om het op de digitale plaat te zetten. Wim was net bezig de enthousiaste groep beginners te vereeuwigen. Dus was drukker dan ooit.

De lopers voor de 10km zijn in grote getalen komen opdagen. Ook hier weer bekende gezichten en ook weer de korte praatjes. Praatje met Wout Mensink, praatje met Arjan Bogaard en nog een paar. Allen van plan om een mooie tijd neer te zetten. Na het startschot begeven we ons echter naar huis. Met ietwat weemoet dat we de 10km hebben laten liggen, maar ook zeker met een gevoel dat 5 km toch ook een echte wedstrijd is.

Image

Loopgroep 2000, Henk en Alie, Vrijwilligers, ook dit keer weer, een grote dank en pluim voor het organiseren van de altijd leuke wedstrijden. Moet helaas zeggen tot volgend jaar. Nijkerk moeten we laten “lopen”, maar wens alle deelnemers alvast heel veel succes bij deze laatste loop van Loopgroep2000.

Harry van ‘t Veld – Nijkerk