Lornah Kiplagat: de beste van de hele wereld!

Archief Loopkrant.nlZondag 14 oktober 2007. Een historische datum. Voor eeuwig vastgelegd in het geheugen van iedere atletiekliefhebber ter wereld. En natuurlijk: dé datum die iedere Nederlander die pretenteert iets van atletiek te weten nooit meer zal vergeten. Lornah Rules. Game set Match. Lornah Kiplagat geeft looples aan alle dames die nog een sprankje hoop hadden op een medaille.

In het italiaanse Udine tijdens het WK Road Running 2007 was het wederom de snelste dame uit Groet die de wereld verbaasde: Wereldkampioen worden en en passant een wereldrecord zetten op de halve marathon. Subliem en nog nooit vertoond! Heel lang was het spannend in Udine. Hoe zou Lornah deze halve marathon doorkomen. Veel vragen: Zou ze net als vorig jaar de concurrentie te snel af zijn? Houden haar kuiten het? Ze was toch geblesseerd? Heeft ze wel genoeg getraind? Eet die meid wel genoeg spruitjes?

Archief Loopkrant.nl

Afgelopen zondag beantwoordde Lornah in rap tempo alle vragen. Ze loopt. En hard. Harder als zij ooit heeft gedaan! De concurrentie haakte snel af. Het moordende tempo was voor iedereen al snel te veel. Te hard. Maar Lornah ging door. Zo hard dat het alweer acht jaar oude wereldrecord van de Zuid-Afrikaanse Elana Meyer op de halve marathon er ook aan ging. De beroemde of beruchte Elane Meyer. Lornah herschrijft de geschiedenisboeken. Met een tijd van 1:06:25 op de halve marathon is een unieke prestatie geleverd.

Natuurlijk werd door deze snelle eindtijd ook een nieuwe wereldrecord op 20 kilometer neergezet. De snelste tussentijd op 15 kilometer ooit gelopen door een vrouw zat er niet in. Maar deze primeur bewaart Lornah ongetwijfeld voor Nederlands grootste en bekendste 15 kilometer wedstrijd: De zevenheuvelenloop. Haar komst is inmiddels aangekondigd.

Met de zege in de perfect georganiseerde Italiaanse chaos in Udine wist Lornah zich met deze superoverwinning ook zeker van de prijzenpot. Na jarenlang gedoe eindelijk op een redelijk niveau. En wel een totaal voor Lornah van 80.000 harde US-dollars. Bijeen gelopen door te winnen ($30,000) en door het wereldrecord nog een bonus ($50,000). De Engelse loopfans zullen ongetwijfeld not-amused zijn. En begrijpelijk. Paula Radcliffe liep ooit harder. Maar dat was wel op een parcours van een bergje af. En deze tijd wordt dus terecht niet erkend. Voor alle atletiekfans is natuurlijk wel te hopen dat het ooit nog tot een treffen komt tussen deze twee levende hardloopiconen van de vrouwenatletiek. Lornah (uit Groet, Hollando)  vs Paula (from Great Brittain).

Archief Loopkrant.nl

Naast de waardering van de complete internationale pers, atleten, supporters en heel Kenia, kreeg Lornah natuurlijk ook de waardering uit Nederland. Niet heel groot in het nieuws vreemd genoeg. Maar het slechts langzaam tot deze eeuw toetredende Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) bolwerk, tegenwoordig heel modern graag Atletiekunie genoemd had iets moois voor Lornah in petto. Een feestelijke ontvangst op Schiphol waar Lornah al nippend aan de bruisende limonade tot ere-lid van de KNAU werd benoemd. En alsof dat nog niet genoeg was: een bonuscheque van maar liefs 4000 euries voor deze onmenselijk prestatie. Natuurlijk: bij het lezen hiervan gaat er veel door je hoofd als KNAU-lid én loopfan. Als de penningmeester dat nog maar kan verantwoorden…Te hopen voor Lornah dat deze bonuscheque ook nog voor harde valuta is om te wiselen. Want OAD-reisjes en SPAR-tegoed-bonnen wil zij waarschijnlijk liever niet cadeau doen aan de vele straatarme hardloopzieltjes die zij zonder enig eigen gewin aan een iets betere toekomst helpt.

Bij de marathon van Eindhoven werd het bericht van de triomptocht van Lornah met zeer luid applaus begroet. oopfans herkennen en erkennen wereldprestaties nu eenmaal direct. En dat deze is geleverd door een Nederlandse maakt de vreugde alleen maar groter.

© Redactie Loopkrant.nl