Recordregen aan dopinggevallen

ImageNiet alleen mensen in overstroomde gebieden van Groot-Brittannië worden geteisterd door zware regenbuien die de regenrecords breken. Ook verschillende takken van sport, waarbij verscherpte maatregelen en controles waren “voorspeld” en verveelvoudigd, worden geteisterd door “huilbuien en bedrog” van vele topsporters.

Er is enige gelijkenis waar te nemen in de situatie in de overstroomde gebieden en de recordregen aan dopinggevallen in de sport, voornamelijk in het wielrennen. Het eindigt altijd met tranen en hangende koppies. Het ‘vervuilde bloed’ kruipt op dit moment waar het niet gaan kan. En onze Mart met zijn poëtische woorden, die dezelfde werking doen als een nierdialyseapparaat, probeerde gisterenavond met een katholiek in Studio Sportzomer zijn woorden kracht bij te zetten, om het vervuilde bloed van de ‘Tour De France’ te zuiveren middels een biecht. De mooie woorden zijn de mooie woorden niet meer.

Image

Ook Mart liet gisteravond tussen mond en lippen door aan te geven dat de sport eerlijk moet zijn. Ach ja, wie is Mart en wat zou hij in de wielersport kunnen bewerkstelligen om deze sport zuiver te krijgen. Als er een katholieke gelovige aan te pas moet komen is het ver te zoeken met het wielrennen. Of terwijl het geloof in eerlijkheid is ver te zoeken in de sport. ‘List en bedrog’ vieren hoogtijdagen. De werkverschaffing voor sporttribunalen en tuchtcommissies is in overvloed. De vacatures voor afgestudeerden, die zich gespecialiseerd hebben in sportrecht en ethiek, stromen binnen bij dagbladen, kranten en op internetsites.

Steeds meer hoor ik geluiden dat de controles niet zouden deugen. Maar met de verveelvoudiging van de controles zijn er anders wel meer sporters betrapt in de afgelopen paar maanden. Ik hoorde ook onlangs dat bloedcontroles goedkoper zijn en met deze controles verscherpte controles realiseerbaar is. Met het afnemen van bloed kan er veel betere controle plaatsvinden omdat er ook meer verboden middelen te traceren zijn. Ik ben onlangs ook gecontroleerd met behulp van een bloedcontrole, dat is veel makkelijker dan in klein potje pissen.

Image 

Niet alleen in het wielrennen zijn veel dopinggevallen en mogelijk bedriegers bekend geworden in de afgelopen maanden. Ook in de atletiek zijn er veel gevallen bekend. Zo heb ik laatst nog tegen een atleet gelopen die mogelijk stanzonozol tot zich heeft genomen. Een kwalijke zaak. Gelukkig had ik wel van hem gewonnen. Wielrennen is op dit moment het ‘zwarte schaap’ van alle Olympische sporten, maar dat komt ook door de grote media-aandacht. Wielrennen is nu aan de beurt! Over een paar maanden kan dit voor de atletiek hetzelfde betekenen.

De lijst van Dokter Fuentes vind ik ook nog steeds opzienbarend. Tot nu toe worden alleen wielrenners en een paar tennissers in negatief daglicht gesteld. De lijst met alle namen is nog niet bekend gemaakt, maar er schijnen ook atleten op de lijst met namen te staan. In 2008 worden de Olympische Spelen gehouden, voor die tijd moeten al die sporters die op de lijst van Dokter Fuentes staan bestraft zijn. Ik zie het nu al gebeuren. Midden in de finale van een atletiekonderdeel wordt de wedstrijd stilgelegd omdat een journalist die ene atleet zou hebben gezien in Spanje. Het imago van de sport is de afgelopen twee jaar in ieder geval flink schade aangedaan.

© Dennis Licht – Apeldoorn