Het zomeravond Loopfestijn: Voorthuizen 2007

ImageWoensdagavond 18 juli 2007 was het na een jaar eindelijk weer tijd voor serieus hardlopen in Voorthuizen. Was het vorig jaar nog zo warm dat alleen prominenten mochten starten, dit jaar kon iedereen zich weer uitleven op de vijf rondes en een stukje aanloop in Voorthuizen. Voorthuizen was weer voor heel even het hardloopmekka van Nederland.

Bij de tien kilometer voor de gewone loopliefhebbers was het weer ouderwets druk. Maar ook op deze loop werd door de eerste man goed doorgelopen. Met ruim 40 seconden voorsprong op nummer twee wist Ruud van de Wal (AV’34) als snelste de om 18.00u gestarte KNAU tien kilometer race winnend af te sluiten. Met een mooie bos bloemen, het bekende T-Shirt en een heuse medaille was Ruud natuurlijk toch wel een beetje trots. Niet om de tijd, want dit seizoen was hij naar eigen zeggen nog nooit zo langzaam geweest. Maar Ruud was getergd. Heel, heel erg graag had hij vanavond anoniem willen finishen. Maar dan wel in de prominentenloop. In de prominentenrace mocht Ruud echter niet starten. En met de specifieke training voor Voorthuizen in de benen vatte Ruud deze teleurstelling sportief op. Gewoon lopen en dan maar winnen in de normale KNAU wedstrijdrace.

Image

De tijd van ergens in de 34 minuten zal Ruud waarschijnlijk weer snel vergeten. Maar door de winst zal Ruud volgend jaar eindelijk zijn krachten kunnen meten met de Nederlandse en internationale top in de prominentenloop volgend jaar in Voorthuizen.  Want winnen in de normale KNAU wedstrijd kan natuurlijk maar twee dingen betekenen: 1- Je bent verzot op bloemen en grijpt iedere mogelijkheid op een gratis bos aan of  2- Door de hardwerkende organisatie is ergens heel laat in de avonduren een inschattingsfout gemaakt bij het beoordelen van de potentiële loopwonders voor de prominentenrace. Aan de zijlijn was er ook oprecht vreugde voor de supporters van de dames in dit geweldige loopgezelschap. Manon Mensink van Ciko’66 werd in deze strijd knap derde op de tien kilometer en kwam daarmee net iets achter de Evelien Broeke van Thriathlon over de finishlijn.

De prominentenloop tien kilometer kende dit jaar in Voorthuizen wederom een deelnemersveld om van te smullen. Bijna ieder looptalent van Nederlandse bodem was present. Dit betekende dat tussen het Afrikaanse geweld in ook een zeer spannende strijd losbrandde om als eerste Nederlander de streep te passeren.

Image

Bij de dames ging Ilse Pol (AV’34) zeer gedurft mee met de buitenlandse loopsterren. Concurrentie was er voor Ilse van ondermeer gerenomeerde toppers als Nadja Wijenberg en Daphne Panhuizen. Ilse ging lang mee en liet zien dat zij na zilver te winnen op het NK vijf kilometer een krappe twee weken geleden nog geen vakantiebreak heeft genomen. Sterker nog: Ilse ging zo diep dat de EHBO dames en heren na afloop van haar race nog lang bezig waren om haar weer gezond op de been te krijgen. 

Ook direct een klantje voor de EHBO mensen was Edo Baart. Met een geweldige eindsprint wist Edo dat hij als derde Nederlander achter Koen Raijmakers (eerste Nederlander) en Niels Strik (tweede Nederlander) de streep passeerde. Langzaam schoof Edo naar voren. Eerst lopen op plek 8, toen doorschuiven naar 7 om vervolgens het runnerhigh opnieuw uit te vinden en hiermee door te vliegen naar plaats nummer 3 in de Nederlandse-mannen-ranking.  Na de finish was Edo dus even helemaal de weg kwijt, maar na een minuut of vijf begon besefte Edo weer wat er was gebeurd.

Image

Hij had fantastisch gelopen. Het ging naar zijn eigen zeggen (dus met Noord-Hollandse tongval) "sùppêr -sùpper-sùpper-fantastisch goed lekker vandaag". De blijdschap van Edo is natuurlijk goed voor te stellen aangezien hij vorig jaar zijn been brak (kuitbeen) en het lange tijd onzeker was of hij ooit nog wel eens een tien kilometer écht hard zou kunnen lopen. Dé nachtmerrie voor iedere fanatieke loper natuurlijk: niet meer écht lekker kunnen lopen. Maar wonder boven wonder is Edo nu terug. En hoe. Met 31.09 vandaag zat Edo vandaag voor vele andere Nederlandse toppers. En dat terwijl Edo met drie á vier trainingen per week met veel verbazing de verhalen van de loopcollega’s aanhoort die wel 150 kilometer per week halen.

Als hij volgend jaar 40 wordt gaat hij misschien wel weer iets meer trainen.  Heel misschien dat hij nu wel zelfs in de winter wat meer gaat doen, want met normaal maximaal twee trainingen in de winter komt Edo meestal pas uit zijn winterslaap als het ’s avonds weer licht wordt. Meer trainen is gewoon moeilijk. Kinderen, werk en zeker ’s winters alleen in de polder van Noord-Holland is lopen niet iets wat Edo dan met veel plezier doet. Maar heel hard lopen op zijn favoriete afstand: De tien kilometer op de weg is iets wat Edo ’s zomers graag doet.

Image

Naast de beste Nederlandse toppers op de weg op dit moment (Koen Raymakers, Niels Strik, Jeroen van Damme en Edo Baart) waren ook de sterkste veteranen uit heel Nederland vanavond naar Voorthuizen afgereisd. Dus erkende snelle lopers als Wim de Weerd,  Wim Liefers maar ook Wim Padmos uit het puntje van Zuid Holland (Rockanje) waren van de partij. Iedereen loopt namelijk graag in Voorthuizen: perfecte tegenstanders wat het beste uit iedere deelnemer haalt. Of je nu de gewone KNAU-wedstijd doet of de prominentenloop: iedereen komt graag naar Voorthuizen. De reistijd is het waard.

Image

Bewondering en ontzag gaat in Voorthuizen echter natuurlijk altijd uit naar de loopwonders uit Afrika. Met een winnende tijd van 28.27 wist Peter Kiprotich (Kenia) voor William Kiplagat (Kenia) te finishen. Het verschil was op de streep slechts drie seconden. Ook nummer 3, de snelle Marokkaan Mourad Marofit bleef met 28.33 dicht in de buurt. Tot ongeveer zeven kilometer bleven deze nummers 1, 2 en 3 bij elkaar. Aangevuld met nog vijf andere loopwonders uit Afrika. En een groep van acht man die qua eindtijd ruim onder de 30 minuten af denderen is en blijft natuurlijk schitterend om te zien. Zeker in topsportstad voor één dag: Voorthuizen.

Voorhuizen 2007 was een ongekend succes. Iedereen kon vanavond weer lopen op de brede asfaltrondes in het centrum. Of wie zelf niet liep kon genieten van een mooie wedstrijd met fantastische deelnemers. Met veel drankposten, sponzen, EHBO en verkeersregelaars was het Loopfestijn weer een groot succes. En zelfs het weer werkte dit jaar mee.

© Redactie Loopkrant.nl