Gran Canaria: een ideale hardloopstek?

ImageZoals vele loopliefhebbers ging Loopkrant.nl deze zomer ook ‘vakantie’ vieren. De eerste week van juli was het dan eindelijk zover. De hardloopvakantiereis ging dit jaar naar het beruchte Gran Canaria. Met heel veel regen in Nederland is het vooruitzicht van non-stop heerlijk zomerweer natuurlijk altijd lekker. Nu ook maar hopen dat de hobby, hardlopen op de locatie van bestemming, goed is uit te voeren.

Vooraf waren we wel een beetje angstig: als het maar niet té warm is, niet té druk op het strand is én of er wel voldoende mooie auto-arme wegen zijn om te lopen. Bij aankomst op de vakantielocatie op Gran Canaria is het uitzicht schitterend. Een mooi breed lang gerekt strand. Ideaal om te lopen. Dus direct de schoenen aan en het strand op. Maarja, om 19.00u ’s avonds lopen op het strand bleek toch wel warm. Zweet kwam direct uit alle hoeken en gaten. Offcourse lag ook het tempo lang nog niet écht hoog. Daarnaast was het erg druk op het strand, waardoor de ideale lijn om de twee meter verlaten moest worden.

Image

Dus na ruim een half uur lopen besloten we om de watervoorraad aan te vullen. Om de volgende dag op een gunstiger tijdstip te gaan trainen. Water drinken is een luxe die in Nederland direct uit de kraan kan. Op Gran Canaria is het noodzakelijk om water uit de fles te drinken. Hoe verleidelijk de waterstraal uit de kraan ook is. Gewaarschuwd door de hostess besluiten ook wij dat we niet gaan proeven hoe ontzilt zeewater uit de kraan smaakt. Mineraal water is ruimschoots te vinden op dit Canarisch eiland. Er hoeft slechts een keuze gemaakt te worden uit een van de 80 verschillende merken.

Omdat we toch graag willen hardlopen besluiten we om iedere dag om 6.45u op te staan. Dit om superfit rond 7.00u ’s ochtends iedere dag een training af te kunnen werken. De temperatuur op dit tijdstip is ideaal. Rond de 18 graden. De zon komt pas later écht op, dus tot 8.00u wordt de grondtemperatuur nog niet enorm door de zon opgewarmd. Tot onze verrassing is het op dit vroege tijdstip op de dag toch al aardig druk op het strand en de boulevards. Veel hardlopers en fanatieke wandelaars. Want ja, vakantie vieren betekent natuurlijk ook lekker eten en een beetje sporten is blijkbaar dé manier om goed te kunnen blijven eten.

Image

Onze locatie op Gran Canaria was het touristisch hoogtepunt (of dieptepunt, afhankelijk van je smaak), Playa Del Ingles. In dit touristenmekka veel Duitsers, Italianen, Spanjaarden, Nederlanders en wat Engelsen. Aangevuld met wat Polen en Russen. De door ons gelopen routes waren schitterend en voor een week net niet té eenzijdig.

Route 1: Vanaf het strand van Playa Del Inglés naar de vuurtoren in Maspalomas (Faro de Maspalomas). Deze route voert alleen over het strand. Wel 6,2 kilometer heen tot je bij de vuurtoren bent. Bij de vuurtoren kan je de route nog verlengen door 3 kilometer boulevard richting Playa de Meloneras er aan vast te plakken. Keer je bij de vuurtoren om dan ben je in duurlooptempo na ongeveer een uur weer terug op het Playa Del Ingles strand. Natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke duurlooptempo!  Deze route voert langs de schitterende duinen van Maspalomas. Daarnaast loop je op deze route nooit alleen. ’s ochtends vroeg zie je hier vele collega hardlopers en wandelaars. Ideale route dus voor een duurloop of lange intervaltraining.

Image

Route 2: Ronde door Playa del Ingles. Pak de boulevard bovenlangs het Playa Del Inglés strand. Maar hou de troittoirs aan. Deze route kent wel behoorlijk wat klimwerk omhoog. Via de Avenue de Gran Canaria kom je zonder veel zoekwerk weer bij de boulevard terecht.  Naast klimwerk wel wat oversteekplaatsen als opstakels, maar op de weg lopen is niet echt aan te raden. Hoewel het autoverkeer ’s ochtends nog erg schaars is. Op deze route wel veel kroegtijgers die verbijsterd kijken waar jij de energie ’s ochtends vroeg vandaan haalt. Want 7 uur uit de disco kruipen is ook heel erg Gran Canaria..

Route 3: De helse loop door de duinen van Maspalomas. Vanaf de boulevard van het Playa Del Ingles strand loopt een schitterende boulevard om hard te lopen. Gewoon doen. Maar daar waar de boulevard van het strand weg buigt, ga jij als bikkel juist door. Dwars door de duinen. Hier mag het nog (het beschermde deel is netjes met hekken afgeschermd). Weet je hardlopend door de duinen het strand en uiteindeiljk de waterlijn te bereiken dan mag je heel trots zijn op jezelf. De tocht door de duinen kent alleen maar heel heel erg veel loszand en je waant jezelf in de Sahara woestijn. Het klimwerk door het losse zand zal je niet snel vergeten. De pakweg 2,2 kilometer duinen zijn dus erg zwaar, maar vormen een neembare uitdaging.

Image

Lopen op vakantie is altijd leuk. En anders. Bij terugkomst in Nederland waardeer je natuurlijk de schitterende loopgebieden, je vertrouwde trainingsrondjes, weer nét iets meer. Want lopen in het buitenland is wel leuk, maar zomaar in het wilde weg lopen in een land waar hardlopers op de weg niet in het verkeersbeeld voorkomen is toch anders. Maar wie vakantie wil vieren en fan is van hardlopen op het strand: Playa Del Inglés op Gran Canaria is the place to be.

© Redactie Loopkrant.nl