Zomerdrieluik Ron van Weezep

Foto genomen door Ron van WeezepDe Everest Marathon. Dit alles door de ogen van Ron van Weezep. Vanaf zaterdag 30 juni op Loopkrant.nl een speciaal zomerdrieluik met een uitgebreide fotoreportage van Ron zelf. Graag willen we als lopers graag weten wie Ron nu eigenlijk is? Wat is zijn persoonlijke motivatie? Hoe ziet zijn wekelijkse hardloopschema eruit? Als redactie hebben we deze vragen natuurlijk aan hem gesteld. 

"Ik heb bijna dertig jaar in de grafische industrie gewerkt. Daarna ben ik een avontuurlijk reisblad begonnen. Ook heb ik voor andere bladen reisreportages verzorgd. Deze activiteiten stelde mij ruim tien jaar in de gelegenheid om veel te reizen. Dit waren meestal avontuurlijke reizen, ver weg van het massatoerisme. Een strandvakantie is niks voor mij, uitrusten hoef ik ook niet. In 1984 begon ik op mijn manier als groentje te trainen voor de hele triatlon in Almere, die ik in 1985 volbracht heb. Daarna ben ik blijven hardlopen. Mijn motivatie is dat ik het heerlijk vind om actief bezig te zijn. Hardlopen is een goede ontspanning, het houdt je fit, je kunt het vrijwel overal doen en dankzij de atletiekvereniging, waar ik al jaren lid van ben, heb ik vele gezellige momenten meegemaakt. Mijn vrouw loopt al net zolang als ik, dat is natuurlijk een groot voordeel. Mijn hobby’s zijn: hardlopen, fietsen (berg)wandelen, tuinieren, koken, schrijven, fotograferen, filmen en reizen."

Foto genomen door Ron van Weezep

Op de vraag of hij een loper is die alleen zijn bed uitkomt voor een duurloop van minstens twee uur antwoordt hij: "Het ligt eraan waar ik voor train. Meestal train ik tussen de één en anderhalf uur. Langere duurlopen doe ik voor een marathontraining of iets dergelijks."

Bij navraag blijkt dat Ron de zestig reeds is gepasseerd. Na het lezen van het avontuur op de Everest zul je dit mogelijk niet direct verwachten. Je denkt toch al snel aan een jonge atleet in de leeftijdsklasse onder de veertig. Ook de medelopers van Ron: Dolf en Hans, tevens van AV Spirit, hebben al een respectabele leeftijd bereikt. Hoe doen jullie dat? Zo gezond om zo’n avontuurlijk hardloopfestijn aan te gaan? "Door te sporten blijf je fit en gezond. Dat valt me vooral op bij leeftijdgenoten die niet sporten. Die vind ik meestal veel ‘ouder’ in hun doen en laten. Trouwens, ik begin pas. Mijn vader liep tot zijn 92e jaar bij onze atletiekvereniging."

Ron van Weezep is avontuurlijk ingesteld zo blijkt. Als deelnemer was hij daarom ook van de partij bij De Alpinrunner Erlebnislauf. Hoe weet je dat dit soort lopen bestaan? "Een paar jaar geleden stond er een klein stukje over de Alpinrunner Erlebnislauf in de Runners. Toen ik dat las dacht ik meteen: daar wil ik aan meedoen. Datzelfde gevoel had ik toen ik hoorde van de Tensing Hillary Everest Marathon."

Foto genomen door Ron van Weezep

Een deel van jullie inschrijfgeld voor de Everest Marathon ging naar een kinderziekenhuis in Kathmandu. Zijn er nog sponsoracties of andere inzamelingen geweest? "Het sponsorgeld voor het kinderziekenhuis in Kathmandu is hoofdzakelijk bijeengebracht door Eddie Severing. Hij is eigenaar van Run2Day in Zwolle en medeorganisator van deze reis. In het verleden heeft hij ook in andere landen projecten opgezet of met bijdragen gesteund. Het hele gebeuren heeft natuurlijk een behoorlijke impact. Wat me het meeste is bijgebleven is de ellende en armoede in Kathmandu. Ik ben wel vaker in Derde wereldlanden geweest, maar aan mensen die onder ellendige omstandigheden leven wen ik nooit. Iedere Nederlander zou eens naar een Derde wereldland moeten gaan, dan weten ze wat echte armoede is.

Het evenement was iets om nooit te vergeten. Ik ben daarentegen niet van plan om deze marathon nog een keer te doen. Het was een hele belevenis, maar één keer is genoeg. Ik hou van variatie in de dingen die ik doe. Er zijn nog zoveel landen op deze wereld waar ik nog niet geweest ben, daarom ga ik bij voorkeur naar een land of gebied waar ik nog niet geweest ben. En dat zou ook weer een Derde wereldland kunnen zijn. Ik ben graag in verre en vreemde landen."

Ron van Weezep heeft van de gehele trip ook een videoreportage gemaakt. (Ultra)lopers, maar zeker ook de reislustige lopers van de korte afstand zullen dit mogelijk graag willen aanschouwen. De video van de Everest Marathon is compleet gemonteerd, staat op DVD en duurt ongeveer 100 minuten. Belangstellenden kunnen deze kopen door 25 euro (inclusief verzendkosten) over te maken op rekeningnummer 67.06.72.041 ten name van R. van Weezep in Lelystad. Meer informatie via ronvanweezep@xs4all.nl.

Foto genomen door Ron van Weezep

Als hoofdredacteur van het tijdschrift Voyager heeft Ron een ruime ervaring in het schrijven van reisverhalen en alles wat daarbij hoort. Daarnaast schrijft hij wel eens een verslag over sportactiviteiten die hijzelf als bijzonder ervaart. In de toekomst zal hij dit, gelukkig voor ons lopers, ook zeker blijven doen. Als redactie zijn we natuurlijk extra nieuwsgieirg en verheugen we ons al op het volgende loopverhaal. Na een lange zomerperiode, een komkommertijd wat wedstrijden betreft, zal de eerstvolgende loop van Ron plaatsvinden op 8 september ofwel de Fish Potato Run van Urk naar Emmeloord. Mogelijk treft iemand hem daar en kan hem nog even porren voor een heerlijk loopverhaal?

© Ron van Weezep ism Redactie Loopkrant.nl