WERELDRECORD!!

ImageEen wereldrecord is en blijft een unieke prestatie. Vandaag 27 juni 2007 heeft de grootste nog écht hardlopende looplegende wederom geschiedenis geschreven: in een uur lopen wist Haile Gebrselassie 21,285 meter af te leggen. Een zeer zeer bijzondere prestatie waarmee Haile het oude wereldrecord uit 1991 ruim mee verbeterde.

Een uur lang lopen op de baan. En dan 21285 (een-en-twintig kilometer en tweehonderd-vijf-en-tachtig meter) afleggen. Geen mens wist ooit meer meters in een uur hardlopend af te leggen. Haile voegt met deze bijzonder prestatie geleverd in Ostrava nog een schitterende bladzijde toe aan zijn erelijst. Om een idee te geven hoe hard Haile heeft gelopen: zonder tussensprint verbeterde hij onderweg ook nog even het  wereldrecord (baan) op de 20 kilometer (50 rondes op de atletiekbaan). Dit werd afgewerkt in 56:25.98. Het oude record stond op naam van de mexicaan Arturo Barrios. En daarvoor was dit ongrijpbare record zeer zéér lang in handen van Haile’s grootste kracht achter de schermen: Jos Hermens.

Image

Een paar weken geleden liet Haile al in Hengelo zien dat hij nog steeds erg hard op de baan kan hardlopen. De tien kilometer werd toen met gemak onder de 27 minuten afgelegd. Zo groot als Haile is als ster in de atletiek, zo gewoon is hij op het eerste oog gebleven.  In Hengelo zat hij tot vlak voor zijn race net als de redactieleden van loopkrant.nl gewoon tussen de fans op de betonnen sta-tribune naar zijn hardlopende landgenotes te kijken. Want bij lopen is iedereen één. Alleen Haile loopt in een uurtje gewoon nét even wat verder dan wij gewone loopstervelingen.

Image

Een wereldrecord op een uur lopen is en blijft uniek. Wellicht dat wij lopers over 20 jaar alleen nog kunnen praten over de periode in de atletiek dat er nog wereldrecords werden gelopen. Een ding is zeker: Tijden en afstanden op de baan liegen niet anno 2007.  21,285 meter in een uur lopen is erg veel. Vandaag, tien jaar geleden, maar ook over 20 jaar nog. En op 27 juni 2007 haalde de wellicht iets getergde Haile nogmaals uit naar de klok. Met resultaat.  Als we in Nederland ooit nog eens het geluk hebben om Haile op de marathon te zien is nu al duidelijk wat zal gebeuren: 42,195  kilometer lang alleen maar zeer luid applaus als Haile voorbij komt. Natuurlijk lachend en zeer hard lopend. 

© Redactie Loopkrant.nl