Toegeven aan de verslaving op Tenerife!

ImageHardlopen is altijd leuk. Met de vakanties in zicht gaan echter ook hardlopers op vakantie. En iedereen weet natuurlijk dat het heel verstandig is om eens drie weken helemaal niet te lopen in het jaar. Maar ja, aangezien vrouw (of man), kinderen en ander vakantiegezelschap niets hebben aan een chagrijnige en humeurige reisgenoot is het soms toch verstandig om de loopschoenen mee te nemen.

Een korte broek en T-shirt hoort dan al snel wel tot de standaard vakantieuitrusting aangevuld met een paar hardloopsneakers die tenslotte geen extra kilo’s wegen. Een vliegtuig met veel hardloopschoenen in het baggageruim zal door al die extra luchtkussentjes natuurlijk niet sneller vliegen, maar crashen door een paar extra hardloopschoenen zal niet gebeuren.

Image

Loopkrant.nl was in 2005 zelf op Tenerife. En wel in het mekka van het toeristische hoogtepunt (of dieptepunt): Costa Adeje. Waar nog werd gehoopt op een mooi vulkaanlandschap voor mooie duurlopen, bleek het ter plekke niet bepaald het meest ideale hardloopvakantiegebied te zijn. Wij werden gedropped net als 90% van de andere vakantiesgangers in Costa Adeje in een betondorp. Strand, bos, hei of duingebied zijn dan direct mooie herinneringen en zorgen dat je zeker weet dat dit geen plaats is voor permanente vestiging.

Als je uiteindelijk met je hardloopschoenen aan je appartement verlaat zit je direct met de vraag: Waar loop ik naar toe? Dit uitvinden is altijd weer een spannende excersitie. En  de terugweg naar appartement heeft in een onbekend gebeid vaak iets weg van een oriëntatieloop. Ook op Tenerife dus. Maar na wat zoeken, temidden van het betondorp met alleen kolossale hotels- en appartementencomplexen, is er echter wel één mogelijk om toch de hardloopschoenen aan te trekken. De route langs de boulevard is mooi heuvelachtig en je kan kilometers lopen. Zeker een kilometer of acht tot eindelijk de boulevard eindigt in een bouwput. Waar natuurlijk nieuwe hotels worden gebouwd.

Image

Naast duurlopen over de boulevard is op de kleine strandjes ook een soort intervaltraining te doen. De meeste strandjes ben je met acht minuten wel over, maar door een stukje strand en stukje boulevard te pakken is een leuk temporondje te maken. De don’ts voor lopen op Tenerife zijn: 

  • Lopen is eigenlijk alleen te doen voor 7.30u in de ochtend. Daarna is het eigenlijk veel te heet.
  • Lopen op de openbare weg is levensgevaarlijk. Waarschijnlijk wordt dit door de reisverzekering ook gezien als extreme sport, categorie sky-diving. Enige mogelijkheid is dus om op voetpaden te blijven. En aangezien het verstandig is om ’s ochtends te lopen is het zigzaggen tussen mensen door nog te overzien. Alleen de kroegtijgers zwalken op dit tijdstip over de trottoirs.

De tip is dus: lekker vakantievieren gaat prima in Costa Adeje, maar om serieus te lopen kan je beter richting de Atletiekbaan van Tenerife gaan of lekker een mooi stuk strand of boulevard zoeken. Bij de atletiekbaan vragen ze mogelijk om een KNAU- of andere hardlooppas. Ach als de pas er professioneel uitziet zit je al snel goed. Het ideale Canarische loopeiland is het niet te noemen. Wel zie je gelukkig (zelfs om 7 uur ’s ochtends) vele medeloopverslaafden genieten van de hardloophobby op vakantie. Hardlopen richting de vulkaan is vanwege de levensgevaarlijke wegen en het stijgingspercentage niet direct een aanrader.

Note Redactie Loopkrant.nl: We zijn op zoek naar loopervaringen op vakantiebestemmingen. Dus wil je de door jouw ontdekte looproute op een vakantiebestemming delen met je loopcollega’s, stuur dan je loopervaring van een vakantie naar ons op.  Aangezien bouwtrajecten in zuidelijke landen niet echt snel gaan, mag het best van een paar jaar geleden zijn.

Image

© Redactie Loopkrant.nl