De 10EM van Apeldoorn: heuvels inbegrepen

ImageOp vaderdag, 17 juni 2007, is het natuurlijk dé dag voor de grootste hobby van lopende vaders. Maar niet alleen vaders genoten op deze zondag van de door AV’34 georganiseerde wedstrijd over tien Engelse Mijlen. Iedere loper en loopster die de strijd op vijf EM of tien EM met zichzelf of anderen wou aangaan stond aan de start.

Dit jaar  was de tien Engelse Mijl van Apeldoorn vernieuwd leven ingeblazen. Vooraf waren veel folders verspreid en de organisatie was versterkt om de vele extra lopers op te vangen. Met zo’n 300 lopers verdeeld over de verschillende afstanden was deze wedstrijd dan ook zondermeer een groot succes. De dalende lijn in deelnemersaantallen van voorgaande jaren is omgebogen tot een breder en sterker veld. Op iedere afstand moest dit jaar écht worden gelopen om bij de eerste drie te eindigen. Na een kritische blik op het ‘oude’ parcours werd dit jaar besloten om het parcours wat op te pimpen. Alleen de allermooiste wegen en paden van het bos rondom de thuisbasis van atletiekverniging AV’34  maakten dit jaar nog  onderdeel van het parcours.

Image

De vijf en tien Engelse Mijl starten aan de rand van het Orderbos. De lopers worden vervolgens direct over een fietspad het bos ingeloosd. Na een ruime kilometer neemt het licht dalende fietspad echter de vorm aan van een alsmaar stijgend bergweggetje. Aan het eind van dit fietspad, voor de kenners het ‘Lammertspad’ , wacht een verversingspost én een stuk vlak parcours alvorens het weer licht glooiend naar beneden gaat. De sterkste loper van de dag werd met overmacht Ronald Derksen (AV Veluwe). Hij wist de tien EM met gemak in de 56 minuten te lopen. Snelste dame op de tien EM werd Annette Voets, eveneens van AV Veluwe.

Image

Een finish op een atletiekbaan waarop eerst nog 250 meter op tartan moet worden gelopen heeft altijd iets extra’s. Voor toeschouwers, fans en deelnemers. Want het  laatste stuk is voor de een nu eenmaal langer als voor de ander. Bij binnenkomst op de baan wordt iedere deelnemer persoonlijk welkom geheten door de spreekstalmeester van dienst: de heer Wim van Beek. Met een blik op de klok krijgt iedere deelnemer van dhr van Beek direct te horen wat er qua eindtijd nog inzit. Mits er nog  een beetje wordt aangezet  tot de finishstreep! Ook voor Gina Homan en Grada Boschker uit Apeldoorn was de finish uiteindelijk daar. Tijd voor een plaspauze na deze lange duurloop.

Image

Het parcours van deze tien Engelse Mijlen gaat grotendeels over en door het mooiste deel van de Midwintermarathon. Hét grootste loopevenement in de winter op de Veluwe. Maar tijdens deze 10EM in juni heeft ondanks de zwaarte toch een enorme aantrekkingskracht op lopers van ieder niveau. Logisch natuurlijk, want zoveel wedstrijden door het unieke Veluwse landschap zijn er niet.

Heb jij ook op deze zondag in juni deelgenomen aan een wedstrijdafstand, in welke vorm dan ook. Doe mee en stuur jouw persoonlijke loopbelevenis naar de redactie van de Loopkrant

>> Een kort fotoverslag van de 10EM in Apeldoorn – Groter formaat (1MB) gratis op te vragen via redactie@loopkrant.nl

© Redactie Loopkrant.nl