Vuurwerk in Utrecht

Marco GielenDonderdag 17 mei 2007 was het tijd voor écht vuurwerk in Utrecht. De snelste mannen en vrouwen van Nederland op de langste baanafstand gingen bepalen wie zich weer een jaar Nederlands kampioen mocht noemen. Een NK is altijd bijzonder en de atletiekbaan in Utrecht was deze dag omgetoverd tot een schitterende looparena. Klaar om de tienduizenden toeschouwers op te vangen.

De tienduizenden toeschouwers waren er helaas niet, maar de toeschouwers die er wel bij waren zagen hele spannende races. Niet alle mannelijke en vrouwelijke Nederlandse toppers waren aanwezig met startnummer, maar onder toeziend oog van Kamiel Maase werd de strijd bij de mannen dit jaar ongekend spannend.

 Khalid Choukoud (nr 88)

Khalid Choukoud, vooraf toch als belangrijkste kandidaat voor goud aangemerkt,  ging direct na het startschot hard weg. Dit om in zijn eerste wedstrijd na een trainingskamp de limiet voor het EK neo-senioren te halen.  Deze missie slaagde glansrijk, al werd het halverwege nog een zeer spannende strijd met Marco Gielen. Gielen is weer helemaal terug op zijn niveau van de vorige eeuw. Eind jaren negentig was Gielen altijd in een kopgroep van de grote wegwedstrijden te vinden. Nu als veteraan (36 jaar) had hij natuurlijk gekozen voor deelname aan de senioren race. Eens te meer werd dus wederom aangetoond dat de categorie mannen 35+ een historische misser is geweest.

Redelijk eenvoudig leek Marco Gielen na zeven kilometer van Kalid Choukoud weg te lopen, om vervolgens ronde na ronde te kunnen wennen aan het idee de beste tien kilometer baanatleet van het NK te worden. Zichtbaar in zijn element wist hij de kilometertijden knap onder de drie minuten te houden. Met een eindtijd van rond de 29.14 was Marco vandaag eindelijk weer eens de sterkste. Kalid relativeerde snel na afloop. Hij ging puur voor de limiet. En in een eerste wedstrijd na een trainingskamp gebeuren er zelden wonderen. Maar de limiet is binnen. Over twee weken wacht voor hem een wedstrijd in Brussel waar dit talent zeker van zich zal laten spreken.

 Ilse Pol (rechts) 

De vrouwenrace werd een droomwedstrijd. Natuurlijk ook omdat enkele zeer snelle Keniaanse en Ethiopische atletes de weg naar Utrecht hadden gevonden. Deze avond werd het de avond van Florence Kiplagat (inderdaad: het zusje van) die net boven de 31 minuten tien kilometer (25 rondes) wist te voltooien. Zeer verrassend was het optreden van de sympatieke Belgische atlete Nathalie de Vos. Nathalie wist op deze avond met perfecte omstandigheden (geen wind, goede temperatuur) ook laag in de 31 minuten te blijven (ongeveer 31.21).  Goed voor deelname aan het WK atletiek later dit jaar. En met deze tijd zal ze in de WK finale op tien kilometer dicht bij eremetaal kunnen komen.

 Nathalie de Vos (links)

De Nederlande titel werd dit jaar binnengehaald door Daphne Panhuijsen. Lang bleven haar achtervolgers, Ilse Pol en Pauline Claessen, op een paar meter bij. Echter na veertien rondes liep Daphne langzaam maar zeker steeds iets verder weg. Pauline had alles op alles gezet op Ilse voor te blijven. Ilse op haar beurt had een doel: bijblijven bij Pauline. Voor de toeschouwers werd dit dus een leuk spectakel voor de tweede en derde plek. Maar met een machtige versnelling slechts één ronde voor het eind wist Pauline haar veel jongere concurrente van zich af te schudden. Met een 34.28min liep Ilse  Pol echter de wedstrijd van haar leven. Eindelijk kwam alle trainingsarbeid er uit. Dit geeft natuurlijk vertrouwen voor de toekomst. Trainer Titus Mulder was natuurlijk zichtbaar trots op deze prestatie van zijn pupil. 

Na de wedstrijden voor het NK tien kilometer werd vuurwerk letterlijk de lucht in geschoten. Om het spannend te maken moesten alle winnaars heel dichtbij de knallers en pijlen staan. Met de klanken van ‘you never walk alone’ en vuurwerk met een brandende tekst ‘Utrecht you were wonderfull’  werd het hoofdprogramma in Utrecht afgesloten. Ondanks discussies of wonderfull nu met één of met tweemaal een ‘l’ was, alle toeschouwers hadden genoten van de races. De échte die-hards gingen na het vuurwerk zelf nog de baan op.  Voor een instuifwedstrijd 800m of 5000m race.

>> Een kort fotoverslag van het NK 10.000m in Utrecht  – Groter formaat (1MB) gratis op te vragen via redactie@loopkrant.nl

© Redactie Loopkrant.nl