Hardloop4daagse 2007

ImagePinksteren 2007, het weekend voor lopers om tijdig vast te zetten in je agenda voor hobby nummer 1: lopen. En wel vier dagen hardlopen achter elkaar. Ook dit jaar deden weer ruim tweehonderd lopers mee aan 60 of  100 kilometer hardlopen in één weekend. Met een klassement en ereprijs voor de winnaar in vele categoriën.

Zelfs met een ploegenklassement werd het ook dit jaar naast lopen ook rekenen én spanning voor wie er met de bekers naar huis mochten. Met slechte weersvoorspellingen maar vooral heel veel mooi weer is deelname aan de alweer zesde editie van de Apeldoornse Hardloop4daagse voor iedere loper een feest. Met de zon in het gezicht werden vrijdagavond 25 mei alle deelnemers weggeschoten voor hun eerste etappe. De starter himself, ex-volleybalspeler Bas van de Goor, liep ook zelf mee in deze eerste omloop van ruim 16 kilometer. En zeker niet onverdienstelijk! Speaker Henk Borgmeijer kon melden dat vrijwel iedereen deze eerste etappe minuten sneller liep dan het jaar ervoor. En dat deed Henk natuurlijk op een wijze waarop alleen hij dat kan, waardoor niets vermoedende toeschouwers spontaan hun handen kapot gingen klappen en de lopers als helden na deze eerste etappe werden binnengehaald.

Image

De man van het 4daagse spektakel van 2007 is met afstand Ronnie Duinkerken uit Rotterdam geworden. Wordt hij in de eerste etappe nog achtervolgd door Carel Doreleijers uit Harderwijk, iedere volgende etappe weet Ronnie de voorsprong verder uit te bouwen. En met nog één etappe voor de boeg lijkt de winst binnen handbereik. Ronnie heeft duidelijk voordeel van zijn ervaring tijdens deze 4daagse van zijn debuut in een vorige editie. Toen kwam hij de man met de hamer tegen. Compleet met al het denkbare sloopgereedschap ergens op een zandweg op Hoog Buurlo. Nu dit jaar is het voordeel naar eigen zeggen duidelijk de parcourskennis en het niet onderschatten van hoe zwaar 100 kilometer is verdeeld over 6 etappes. Ondanks of wellicht meer dankzij een slaapplaats op de camping heeft Ronnie het erg naar zijn zin dit weekend. Met luxe luchtbedden, een massagetafel en een perfect gezelschap tijdens het verblijf in de tent komt Ronnie helemaal tot rust om in de etappes toe te slaan.

Bij de dames over 100 kilometer doet Rotterdamse Janna Brand het uitstekend. Dit ondanks het late feestje van de voetbalvereniging naast het kampeerterrein van onze vierdaagselopers. Op de eerste dag nog tweede, maar na drie etappes sterk aan de leiding in het ladiesklassement.

Image

Naast de vele deelnemers van buiten Apeldoorn zijn natuurlijk ook de lokale loophelden van de lange adem aanwezig. Zo zien we Lammert Meuken die na wat blessureleed vorig jaar nu weer dolgelukkig hand-in-hand met de concurrent op de laatste kilometer de finishstreep van etappe één passeert. Naast Lammert Meuken natuurlijk ook bekende snelle veellopers als Joop Weijn, John  Lamberts en Ruud Kok.

Zaterdagavond, tijdens de derde etappe, was het een drukte van belang. Op deze avond kon de organisatie zoals altijd weer op de meeste losse inschrijvingen rekenen. Want wie niet vier dagen kan of wil lopen kan gewoon één etappe mee doen. Traditioneel is na de etappe in Loenen tijd voor vermaak en ontspanning in de tuin van Kasteel ter Horst. Een hapje en een drankje met veel live muziek zorgt ervoor dat het nog lang druk bleef in Loenen. Op naar eerste pinksterdag met de korte etappe vanuit de paardentrailer en de sfeervolle duurtraining op de Hoog Buurlose heide. Het mooie van de korste etappe is dat het een tijdloop ala tour-de-france is. Natuurlijk wel alleen op sportdrank en bruin brood, maar inclusief de spanning die hoort bij het secondenspel. Juist door het individueel starten in omgekeerde volgorde gaat menig loper hier compleet stuk. Natuurlijk geholpen door het zeer selectief stijgende bosparcours.

Image

Op moment van publicatie van dit verhaal hebben de lopers nog een spannende nacht cq ontspannende nacht en de slotetappe voor de boeg. Maar de finish komt in zicht. Er kan niet veel meer mis gaan. Alhoewel…Volgens Ruud Kok, deelnemer op de 100 kilometer kan een voorsprong van 9 minuten op een halve marathon zo maar te weinig blijken. Stuk is stuk en je moet toch eerst die halve goed doorstaan voor je de beker in ontvangst kan nemen. Een ding is wel zeker: de organisatie zal zich weer moeten gaan opmaken voor de editie van volgend jaar. Lopers die nu niet meedoen willen dit ook wel eens proberen en lopers die dit jaar wel meededen willen gewoon volgend jaar weer!

Een kort fotoverslag van de Hardloop4daagse 2007 in Apeldoorn

Groter formaat (1MB) gratis op te vragen via redactie@loopkrant.nl

© Redactie Loopkrant.nl