ImageOp zondagavond 29 april 2007 was het dan eindelijk weer mogelijk: meedoen met de beruchte Twello Dorpsloop. Berucht bij hen die deze loop nog kenden vanuit het verleden, een verrassing voor de vele debutanten die dit jaar voor het eerst kennis kwamen maken met dit loopfestijn.

Voor wie niet weet waar Twello ligt: Deventer en Apeldoorn zijn de grotere steden in de buurt. Twello heeft nog een kleine compacte dorpskern. Deze avond gevuld met biertent, mobiele biertap en een extra groot terras bij het dorpcafé. De loop is het startsein voor de oranjefestiviteiten later op de avond.

Langs de kant vele bekende en beruchte lopers uit Twello van vroegere tijden. Ondermeer Rijk van Essen die helaas door blessureleed niet kon laten zien aan de jeugd dat hij het lopen nog niet is verleerd. Op deze schitterende avond leek het wel of heel Twello was uitgelopen om de lopende dorpshelden naar een schitterende eindtijd te supporteren.  Zo was ook de nieuwe held van Twello, Ilse Pol, natuurlijk van de partij. Zij won vandaag de tien kilometer vandaag bij de dames. Natuurlijk!

Ilse Pol  

Bij de heren tien kilometer was er een verrassend sterk deelnemersveld. De gedoodverfde winnaar, Melchior van de Pol, moest het opnemen tegen Wim Padmos. Wim was in de buurt op bezoek bij kennissen en besloot zijn weekend met deze wedstrijd af te sluiten. Ondanks dat Twello voor de snelle tuinder uit Zuid Holland onbekend terrein was, nam hij na twee kleine rondes resoluut de kop. Na een kleine versnelling kon hij vervolgens de resterende drie rondes genieten van de warme aanmoedigingen van de Twellonaren. Met een winnende eindtijd op tien kilometer in de 32 minuten voor Wim Padmos, moest Melchior van de Pol uit Apeldoorn vandaag tevreden zijn met een mooie tijd van 33.01 en een schitterende tweede plaats.

Wim Padmos 

Lopen in Twello was op de avond van 29 april voor iedere deelnemer een beleving. Vele aanmoedingen van de  vele sportliefhebers langs de kant.  De charme van een kleine ronde door een gezellige dorpskern is genieten van de fanatieke aanmoedigingen. Langs het parcours hebben de fanatiekste supporters met terrasstoelen een soort ’tribune’ opstelling  samen met de buren gemaakt. Iedere loper krijgt een speciaal op maat oppepper toegeschreeuwd om maar het beste uit jezelf te halen. Ook de  extra drankposten, spontaan door aanwonenden langs het parcours neergezet, doen lopers natuurlijk goed. Aanschuiven op houten banken, neergezet in de bekende Duitse bekende bier-drink opstellen mocht natuurlijk ook.  De meeste lopers uit Twello zullen dit na afloop zeker doen.

Image 

Door de vele vrijwilligers om een enkele auto of fietser van het parcours te houden was het een goed georganiseerde loop. Zeker een aanrader voor wie wel rond Koninginnedag wil lopen, maar niet op Koningendag. Wellicht volgend jaar weer een kans. Want winnen in Twello betekent volgens de lokale sage: Eeuwige roem en erkenning. Maar aangezien niet iedereen kan winnen: erkenning voor iedere finisher in de vorm van een vaantje. 100% Retro 2007: Een paars vaantje, helemaal terug!

>> Een kort fotoverslag van de dorpsloop in Twello – Groter formaat (1MB) gratis op te vragen via redactie@loopkrant.nl

Image

© Redactie Loopkrant.nl