Snertloop: start van het kerstcrossseizoen

Ruud van der WalDe redactie van Loopkrant was zaterdag 23 december aanwezig op één van de vele kerstlopen in het land: Snertloop in Apeldoorn. Traditiegetrouw georganiseerd door AGOVV, maar naar enkele ‘lege’ jaren opgepakt in samenwerking met Loopsport Apeldoorn en nu alweer de tweede editie in de vernieuwde vorm.  Vooral plaatselijke lopers stonden deze middag aan de start.

Ook de regionale toppers Melchior van de Pol, Ruud van der Wal en Cees Kraaijeveld gingen de strijd met elkaar aan om de ereplaatsen. Naast het snelle geweld op de tien kilometer was het dit jaar op de twee kilometer wat magertjes te noemen. De vroege winterstop van de voetballertjes zorgde ditmaal voor weinig jong voetbaltalent aan de start. Een select jeugdelftal gebruikte deze afstand als warming-up voor de wedstrijd die ze even later gingen spelen. 

AGOVV-voetballertjes

Op de vijf kilometer hetzelfde beeld: wat jonge knullen in het blauwe AGOVV-outfit aangevuld met beginners van de organiserende vereniging. Zij kwamen natuurlijk voor de rustieke omgeving en warme snert na afloop. Na acht weken ploeteren in de regen heb je daar dan echt wel trek in. Kerstmannen die soep serveren terwijl je in de drukte een plekje zoekt om samen met je loopmaatjes van dit ontspannen moment te genieten is niet eenvoudig. Zeker niet met beslagen brillenglazen! Door de aangeslagen ramen in de voetbalkantine was het knus en gezellig te noemen.

Zo fit als een hoentje

Om klokslag één uur stroomde een grote stoet naar buiten. Vanuit de warmte de kou in is niet voor iedereen weggelegd. Echter Ruud van der Wal, Melchior van de Pol en Cees Kraaijenveld stonden te trappelen van ongeduld. Waar blijft die ‘kale’ toch? Nog geen minuut later komt ‘Titus’ op een mountainbike de bocht om. Nog snel even de lintjes en pijltjes goedgezet… De kans op verkeerd lopen lijkt nihil en blijkt even later ook.

De hele meute brengt zich in beweging om naar één grote ronde door het Park Berg en Bos weer terug te keren op het terrein van AGOVV. Vooral het ‘extra lusje’ en de vele heuvels maakte het parcours zwaar. Stukken verhard en onverhard wisselde elkaar af. Voor velen herkenbaar terrein. Echter voor een enkeling blijkt het elke training door gebrek aan oriëntatiegevoel steeds weer een verassing te zijn.

YEAH!!

Rondom de finish ontstaat wat nervositeit als na 33 minuten de eerste loper nog niet binnen is. Door de toeschouwers wordt gegokt dat Melchior als eerste het bos uit zal komen. Extra was dan ook de verbazing toen Ruud van der Wal als eerste een blik op de tijdklok mocht werpen. Met zijn inmiddels bekende tred, niet al te elegant maar zeer hard, kon hij even later met een smile op zijn gezicht de complimenten in ontvangst nemen.  "Moah, heerlijk gelopen. Aardige tijd." Naast deze overwinning loopt het ook lekker in het Gelders Loopcircuit. Ook daar gaat hij voor het erepodium. Iets wat hem steeds meer begint te bevallen. Het gat met nummer twee, Melchior van de Pol, was vandaag groot te noemen. Toch nog niet helemaal hersteld van de blessure?

De eerste drie bij de dames en de heren kregen als beloning een hartslagmeterset. Cees, de Kraai, wist enkele loopmaten nipt te kloppen en kon minuten later zijn eerst hartslagmeter mee naar huis nemen. Kraaijenveld nog geen hartslagmeter? "Nee, ik heb ooit een hartslagmeter in bruikleen gekregen, maar ik vond het niks. Mijn eerste hartslagmeter dus!" Ruud daarentegen loopt al jaren met zo’n ding. "Met de duurloop zou ik het kunnen gebruiken, maar als ik harder wil dan ga ik gewoon. Dan kijk ik echt niet op het klokje…"

Helène Geers (links) - Start tien kilometer (rechts)

Bij Helène Geers bemerken we aan de snert wat licht irritatie. "Ik ben nu eenmaal niet de snelste, dus ik maak nooit kans op de grote prijzen. Nu heb ik eindelijk een keer gewonnen en dan is er geen echte prijsuitreiking. Geen podium, geen pers, geen zoenen en geen applaus. Balen. Ik vind het geen stijl haha" Oké geen podium dan, maar het persbericht, de zoenen en het applaus zijn even later toch nog goed terecht gekomen. Ook de andere Apeldoornse dames, Klase Botterweg en Ingrid Roodink, mochten hun zoenen onder luid applaus bij ‘Titus’ in ontvangst nemen. Op naar de volgende kerstloop!

Zie ook de videoreportage.

© Redactie Loopkrant.nl