Hardlopen is voor mij goed luisteren

ImageMijn naam is Rinus Bouwman, 60 jaar jong. Ik loop nu bijna 3 jaar. Lid vanaf het begin van mijn ‘loopbaan’ van AV Gelre in Dieren. Gestart met een loopcurcus van tien weken. Het viel in het begin niet mee. Je wilt meer dan je kan dus het was meer dan regelmatig wandelen. Af en toe dacht ik zelfs dat ik geen rechteronderbeen meer had. Goed geluisterd naar de trainer Ton van de Have.

Na een paar maanden ging het beter. Hardlopen is voor mij goed luisteren naar de trainers én mijn lichaam. Het eerst jaar crescendo: het ging steeds beter maar ik dacht zeker niet aan een marathon lopen. Iets te ver van mijn bed show.

Het tweede jaar kreeg ik een liesblessure. Ik heb mij laten opereren. De operatie stelde weinig voor, een fluitje van een cent. Totaal zes maanden uit de hardloopbusiness geweest. Het gewicht nam toe met diverse kilo’s. Negentig kilo is bij een lengte van 175 centimeters wel iets aan de hoge kant. Het hardlopen daarna weer op gepakt. Het ging niet zo best de tweede helft van 2005. Ik liep twee à drie keer in de week.

Image

In begin 2006 de trainingen opgevoerd met één dagje in de week meer. Het ging iets beter maar nog niet zoals het was in de tweede helft van 2004. Toen heb ik besloten gebruik te maken van een sportkeuring op Papendal. Het rapport was niet best van de keuring oftewel onvoldoende. Wat was er aan de hand? Spieren te kort, overgewicht 8 kilo, conditie matig en als afsluiter misschien problemen met mijn kransslagader.

Image

Een week later was ik al bij de cardioloog op bezoek die mij doorverwees naar het Radboud in Nijmegen. Twee keer onderzocht in Nijmegen. De eerste keer dachten ze aan een matige hardpompfunctie en de tweede keer aan (misschien) een licht lekkende hardklep. Niet echt leuk nieuws allemaal. Een week na de onderzoeken een gesprek met de cardioloog. Ze hadden alles nog eens grondig bekeken en ze kwamen tot de eindconclusie dat er niets ernstig aan de hand was en dat ik zonder problemen kon blijven hardlopen.

Image

Note Redactie: Inmiddels is het halverwege december 2006 en samen met zijn loopmakkers Gideon, Rob, Henry en Jochem heeft Rinus een plan waar hij jaren geleden alleen nog maar over kon dromen: het lopen van de marathon in Berlijn op 23 september 2007. Loopkrant.nl gaat dit vijftal de komende tijd volgen.

© Rinus Bouwman – Dieren / http://marathonberlijn.blogspot.com