Annie wie kent haar niet

ImageAnnie van Rossum, wie kent haar niet? ‘Onze Annie’ is elk weekend, met wit shirt en hoofdband, wel op pad. In het weekend van 12 november 2006 was ze wederom aanwezig bij de Warandeloop in Tilburg. Het aantal deelnames aan deze grootse cross is al niet meer op één hand te tellen.  Een druk bezet dametje..gelukkig had ze ’n moment voor Loopkrant.nl.

De laatste tijd regent het persoonlijke records voor Annie. Als jonge meid van slechts 52 jaar is blijkbaar de tijd voor haar aangebroken. Ook dit maal in Tilburg. Met een PR-verbetering van vijf minuten ten opzichte van de vorige editie kan ze zeer tevreden zijn. Tijdens de Wolfskamerloop in Huizen dit jaar gingen er ook al minuten van haar tien kilometer af. Op de vraag of ze dit seizoen een andere trainingsaanpak hanteert, van andere voeding geniet of meer is gaan trainen kan van Rossum geen eenduidig antwoord geven. Uiteindelijk komt dan toch de aap uit de mouw. De afgelopen tijd toch een paar kilo’s afgevallen. Lang geleden….het gewicht van haar buik ging de afgelopen jaar alleen maar op-en-neer.

Annie van Rossum aan de start

Eind twintigste eeuw viel ze nog veel af door de voorbereiding op haar eerste marathon. In 1998 liep ze deze in het machtige New York. Als snel had ze de smaak te pakken en verliet ze in 2001 voor enkele dagen het Nederlandse Vianen en nam ze deel aan The Great Wall Marathon, helemaal in het verre China. Een vrouw van uitdagingen dus.

In het dagelijkse leven draait van Rossum wisselende diensten in de beveiligingbranche. Ondanks deze onregelmatigheid houdt ze zich zoveel mogelijk aan haar trainingsschema. De intervaltraining op de dinsdagavond moet ze helaas zo afentoe verstek laten gaan. "Lopen met loopmaatjes bevalt me uitstekend: het contact is wat me stimuleert om te blijven lopen". Na jaren Pentjak Cilat, een Indonesische verdedigingssport, deed ze in 1993 voor de eerste keer mee aan een prestatieloop: de IJsselsteinloop over exact tien kilometer. In eerste instantie puur voor de conditie. Echter het jaar daarna was ze weer van de partij. Ze liep toen wederom sneller en dat is natuurlijk een uitstekende stimulans om ermee door te gaan. Ondertussen is ze lid geworden van atletiekvereniging Veteranen Nederland en heeft ze een KNAU-wedstrijdlicentie.

Het contact is wat me stimuleert om te blijven lopen 

Vele atleten kennen Annie voornamelijk van de Sylvestercross in Soest waar ze elk jaar op oudjaarsdag het tegeltje komt ophalen. Dit jaar zal dit feestfestijn niet doorgaan gezien het feit dat deze loop voor de wedstrijdlopers is afgelast. Een lichte teleurstelling verschijnt op het gezicht van Annie:"Jammer…ach dan ga ik wat anders doen". Traditioneel loopt ze in haar categorie achteraan, maar het deert haar niets. Ze geniet van het enthousiasme en de prachtige omgeving. "Hier in Tilburg heb ik heerlijk gelopen vandaag. Dit noem ik nu een echte cross. Lekker zwaar door de blubber en toch een nieuwe record! Ik snap er niets van?!" Plannen voor de komende maand heeft Annie nog niet. "Eerst bijkomen van deze loop en dan zien we wel weer verder."

Annie valt in de prijzen

Vol trots loopt ze even later weg met een tas vol herinneringen, een winnaarsboeket en de derde prijs. Jaja, de prijzenkast stroomt al aardig vol in huize van Rossum. Annie, tijd voor een nieuwe kast?

© Redactie Loopkrant.nl