Posbankloop:een echte kuitenbijter

ImageZondag 24 september was het aantal lopers nog nooit zo groot op één van de hoogste punten op de Veluwe. Krap zes weken geleden bracht Loopkrant.nl de looplocatie Posbank onder de aandacht en nu al gingen duizenden lopers op pad voor hun duurloop over exact vijftien kilometer. Om half drie vertrok de menigte uit het gemoedelijke dorp Velp op weg voor de pittige kuitenbijter: De Posbankloop.

Het publiek bovenop de Posbank was overweldigend. Het had de uitstraling van een echte wieleretappe gedurende de Tour de France. Prachtig om te zien dat vele supporters en toevallige passanten al puffend naar boven kwamen geklauterd om op de top erachter te komen dat ook daar een parkeerplaats was aangelegd. "Potdomme Kees. We hadden ons autootje ook hier kunnen neerzetten!"

Image

Tegen drieën worden dan eindelijk de spandoeken uit de rugzakjes gehaald, rennen fotografen en journalisten op-en-aan. De motoren komen brullend voorbij..de eerste loper is in zicht. Een snelle Keniaan  zo te zien en dan is het leeg. Echter niet lang. Krotwaar, Nederlandse trots, komt al snel de hoek om en springt als het ware voorbij de toeschouwers. Een luid applaus volgt en zal ook voorlopig niet meer stoppen. De eerste dame komt in zicht en ook zij wordt door het publiek op handen gedragen.

Image

De mannen eromheen hebben het ondertussen al wat minder makkelijk en de supporters beginnen hun eigen kanjers te herkennen. "We hebben een J, we hebben een O, we hebben een P, we hebben een I, we hebben een E. JOPIE, JOPIE! Hou vol jongen!" Even later worden ook de vele Henkies, Wimpies, Mariekes en Jeroennekes omhoog geschreeuwd.

Image

De stroom blijft maar komen met her en der een eenzame wandelaar. Voor hen blijkt de top net iets te laat te komen. Of je nu jong bent of oud…uiteindelijk ga je alles voelen. De één is mentaal net iets sterker en zal het dan ook uit zijn botte hoofd laten om het bijltje erbij neer te gooien. Echter velen gaan heerlijk een stukje wandelen. Waarom ook niet? Genieten van het prachtige uitzicht is iets wat je dan ook wel hebt verdiend. Je komt toch niet voor niks uit het platte polderland naar de Hoge Veluwe?!

Image

Krap een half uur na de eerste lopers komt dan toch echt  de bezemwagen. Helaas het zit er al weer op…tenminste voor de klappende mensenmassa langs de kant.  Voor de echte supporter is het nog lang niet voorbij. Na een lange afdaling op weg naar de finish, want ook daar hebben de lopers weer alle support van de wereld nodig. De beklimming van de Posbank is een overwinning op zich, maar daarna begint het afzien pas echt. Je bent slechts halverwege en je kuiten staan nu al op exploderen. Met knikkende knieën en armen in de zij een paar meter lopen en dan wat slokken water mag best wel!

Image

© Redactie Loopkrant.nl