Internationale manifestaties kleuren Wagenings Studentenwedstrijdje

ImageAfgelopen woensdagavond 14 juni 2006 is de Wageningse Studenten Atletiek Vereniging erin geslaagd een groots, semi-internationaal atletiekevenement neer te zetten met als hoogtepunt de Zimbabwaanse Sharon Tefengwa die de limiet voor de Afrikaanse Kampioenschappen liep en Khalid Choukoud die de beste Nederlandse seizoenstijd liep.

Van Sharon Tefengwa was het dinsdag pas zeker dat zij het Loopgala verkoos tot het toneel van haar poging binnen de 16:00.00 te lopen. Nog herstellende van de Halve van Zwolle, waar zij het goud wist te winnen, besloot zij zich te laten hazen door haar wederhelft, Luc Krotwaar, zelf één van s’lands beste langeafstandslopers ooit. Luc zorgde er met zijn vele wedstrijdervaring voor dat zijn liefste op een constant tempo naar een prachttijd van 15:45 gehaast werd, maar liefst 15 seconde onder de limiet.

Als het besef begint te groeien dat Sharon de limiet gaat lopen, slaken de speaker, de coach Arien Verkade en de Kenyaanse trainingsmaatjes Paul Limo, Charles Koech en Jason Mbote (zilver in Seoul) een grote zucht van verlichting. Limo en Koech, die eerder op de avond de 5km bij de mannen hebben gehaast, lachen en dansen en kijken vol trots de kleine Zimbabwaanse die de poorten naar de Afrikaanse kampioenschappen ziet openen. "Dit is geweldig: de dansende en lachende Afrikanen, het voldane, betraande gezicht van Sharon, de warme knuffels, handjes en bedankjes: dit was het allemaal waard!" aldus de tevreden Jan Roos, tweedejaars milieukundestudent en verantwoordelijk voor het Hazen en Atletenveld.

Op de 5km mannen zorgde Khalid Choukoud voor het nodige spektakel. Een Marokkaanse en een Kenyaanse haas, hielpen hem het tempo hoog te houden en aan te voeren tot de beste seizoenstijd van 14:13.29, waarmee hij 55 honderdsten sneller was dan Rob Detert Oude Weme tijdens de Papendal Games. "Het was lastig om goede hazen te vinden die dit tempo aankonden, zeker toen de hoofdhaas Guus Janssen dit weekend door zijn enkel ging, maar de organisatie heeft geweldig geïmproviseerd!" bedankt de coach van Khalid, Mohamed Ben Sabahia tevreden. "Mijn dank aan Arien Verkade, coach van Volaresports, welke met een grote groep topatleten in Amersfoort, Apeldoorn en Voorthuizen trainen, is groots! Hij heeft op een zeer sympathieke wijze ons nog geholpen aan de Keniaanse hazen, Luc Krotwaar en het spektakel van Sharon" spreekt Jan Roos op zijn beurt. "Gelukkig heeft ons evenement ook veel voor zijn atleten kunnen betekenen!"

Ook de Nederlanders wisten knap te presteren. Maar liefst 10 atleten liepen binnen de NK-limiet van 14:51. "Het veld voor het NK baan in het Olympisch Stadion te Amsterdam heeft zich hier, vandaag in Apeldoorn gevormd." Aldus de voorzitter van de organisatie, Erik Simons, 10ejaars biologie en filosofiestudent.

Image

Naast vele atleten, waren er ook vele vrijwilligers nodig. Van topjury tot koffiedame moest het team van in totaal 50 vrijwilligers, vrijwel allemaal van de studentenatletiek vereniging Tartlétos, geheel getrokken en gecoördineerd worden door Esther Swart en Co laan. Deze eerstejaars voedingsstudente respectievelijk onlangs afgestudeerde bioloog zijn een mooie illustratie van de unieke samenstelling van deze organiserende commissie. Oud en wijs en jong en onbezonnen weten elkaar hier op een leuke manier aan te vullen en zo een goed geolied team neer te zetten.

"Met het deelnemersveld op onze 5 km, overtreffen we alle Nationale Baan Circuit Wedstrijden. Iedereen heeft het over het Loopgala. En dat terwijl het pas de 9e editie is, voor de tweede keer in Apeldoorn en een uitwedstrijd voor de ‘groene’ organisatie. Daaraan ontlenen we vermoedelijk ook onze kracht. Elk jaar zijn er nieuwe studenten met nieuwe ideeën en inbreng waardoor het evenement blijft vernieuwen en durft te groeien. Tegelijkertijd hebben we een brede visie, waarbij we niet terugdeinzen voor de combinatie van breedte atletiek, welke zorgt voor ambiance en grote deelnemersaantallen en topatletiek, welke zorgt voor het aanzien van de wedstrijd." Spreekt Simons, terwijl zijn ogen glunderen van trots, als een viking die zijn plunderingen verblijdt aanschouwd.

Na 7 jaar in Papendal en 2 jaar in Apeldoorn te hebben gezeten, zal het Loopgala in 2007, op de tweede woensdag van juni eindelijk aankomen op zijn thuisgronden. In Wageningen is dan namelijk een nieuwe,  ‘Universiteitsblauwe’ kunststofbaan aangelegd. "Organisatorisch maakt dat het één en ander een stuk eenvoudiger" aldus Simons. Olaf Boxman, afgestudeerd in Landschaparchitectuur, verzorgde materiaal en stemt hier enthousiast mee in. "Naast een nieuwe baan, krijgen we ook een hoop materiaal nieuw: het gedoe met het verhuizen en lenen van materiaal vanuit Wageningen en van andere verenigingen is dan opgelost, wat mij een hele hoop kopzorgen scheelt!" Ook Esther bejubeld de nieuwe baan: "Het is immers ook een hoop werk om mijn materiaal in de vorm van 50 vrijwilligers, naar Apeldoorn te verplaatsen".

"Wat ons ook kan helpen bij onze groei, de komende jaren zijn de trouwe sponsoren als de Wageningen Universiteit, Ingenieursbureau Oranjewoudt, drukkerij SMIC, Hardloopzaak PK, de Bakkerschool Wageningen en Brooks. Er wordt al gepraat over verlenging en zelfs uitbreidingen van sponsorcontracten en samenwerkingsverbanden." Aldus Martin de Jonge, de PR en sponsoring functionaris en secretaris van de commissie, die met een geslaagd Loopgala achter de rug, nu dan toch eindelijk zijn master Hydrologie kan gaan afronden. "Het was schitterend dat tijdens dit evenement de marketing manager van Brooks zelf even vrolijk meeliep en prijzen uitreikte, een manager van SMIC veel contacten met andere verenigingen kon leggen door rond te lopen op ons evenement en dat we weer dankbaar gebruik konden maken van de zalige naturasponsoring van de Bakkerschool." Verteld Martin met een grijns van oor tot oor, terwijl hij nog voldaan over zijn buikje wrijft.

"De nieuwe baan, enthousiaste sponsoren en hersenspinsels van de studenten geven voorts de mogelijkheid dit evenement verder te laten groeien, zowel aan de top als in de breedte. Wij, vele atleten en coaches kijken nu al weer uit naar die editie, maar nu is het nog even nagenieten van het succes van deze schitterende editie!" Besluit Erik Simons.

© Jan Roos