Athloscross met stralende zon

20111022AthlosCrossZaterdag 22 oktober 2011. Zoals ieder jaar staat de “crème-de-la-crème” van de cross van Nederland aan de start van de 47e editie van de Athloscross in Harderwijk. In de ochtenduren werd het terrein nog beheerst door de Run-Bike-Runners waardoor de route goed was omgeploegd voor de atleten. Perfect voor een paar uurtjes ploeteren.

Eerst was het de beurt aan de jongste jongens en meisjes. Gedurende de middag ging de leeftijd met fors tempo omhoog en werden de blikken van de deelnemers dan ook steeds serieuzer. Naast de vele nationale wedstrijdatleten dit jaar ook weer veel regionale recreanten en trimmers aan de startlijn. Dit tot tevredenheid van de organisatie en de altijd zeer nadrukkelijk aanwezig speaker luisterend naar de naam Henk Borgmeijer. Op het ernaast gelegen voetbalveld werd gestreden om de beker en werd de welkomsttune hoog ingezet in de hoop het geluid van Borgmeijer te doen verdwijnen. Helaas: Henk moest dan wel al zijn energie in de strijd gooien om zijn atleten te begeleiden op weg naar de finish, maar hij is een duidelijk talent op dit gebied, dus ook vandaag wist hij boven alle geluiden uit te komen. Dit tot vreugde van iedereen op en rond het parcours, want ook achterin in het veld konden de vele vrijwilligers zo genieten van de spraakwaterval van deze enthousiast.

Poesiat en Borgmeier

Het weer was deze zaterdag ideaal. Geen regen, geen modder, geen hagel en geen ijzel. Ideaal voor een rondje door het bos. In 2010 was dit nog heel anders toen de senioren races van begin tot eind de afstanden door de baggerregen moesten trotseren.

Poesiat aan de start in Harderwijk

Ondanks dat veel crossers van modder houden zorgt de zon ook weer voor diverse spannende uitdagingen en tactieken. Bij het lopen in fel zonlicht recht in de ogen schijnend is lopen op spikes nog een kunst op zich. Waar liggen toch die boomwortels en hoe verloopt het parcours nu eigenlijk? Duidelijk een lastig probleem voor de vele dames als Fiona, één van onze redactieleden, na haar pittige wedstrijd de reacties in de kleedruimte peilt. Positief is dan wel weer dat je vandaag zonder om te kijken de concurrenten achter je in de gaten kunt houden. Dit door slechts de schaduwpartijen te volgen. De eigen schaduw geeft ook een duidelijk beeld over de eigen looptechniek gedurende de race. Uiteindelijk kwamen alle dames tot de conclusie dat er nog volop getraind moest worden voor het komende NK cross over krap 5 weken. Maureen Koster, Amie van Lieshout en Jeanine van de Klashor mochten vandaag als top-3 het erepodium betreden. Ook master Irma Heeren (AV Athlos) toonde dat zij nog altijd steeds zeer verdienstelijk kon meestrijden in een snel damesveld.

Veelvoudig Nederlandskampioen Irma Heeren in Harderwijk(2011)

Bij de mannen was het Thomas Poesiat die de sterkste was vandaag. Ruim voor Gert-Jan Wassink die deze zaterdag op de 10,5 km wel direct het tempo bepaalde, maar helaas na enige tijd naast het hele veld ook zelf moest passen bij dit strakke tempo. Alleen Thomas Poesiat bleef in de door Gert-Jan aangegeven cadans de rondes in het Strokelbos in Harderwijk afwerken.

Op naar de 48e editie in 2012, want deze cross zal ook dan weer op de kaart te vinden zijn. Hopelijk dan weer met wat meer nattigheid. Lopen in de zon is leuk, maar blubberen en buikschuiven geeft toch net dat beetje extra aan de Athlos cross.

EvertLeunk in Harderwijk (M50)

© Redactie Loopkrant