De Zandstuve Bosloop XXL

Melchior_vroomshop_vooropOp 18 februari 2017 heeft de eerste editie van de Zandstuve Bosloop XXL te Vroomshoop plaatsgevonden met als organisator Loopgroep de Zandstuve.Een loodware halve marathoncross waarbij alle crosselementen present waren. Met een temperatuur van circa 10 graden en een zonnetje was het prima loopweer.

Loopgroep de Zandstuve organiseerde eerder de drie Zandstuve boslopen als onderdeel van de Run2Day Vechtdal Crosscompetitie, een crossreeks van 7 crossen in het Vechtdal waarbij aan minimaal 4 crossen moest worden deelgenomen om in het eindklassement te kunnen mededingen. De huldiging van het VCC was op 4 februari jl. te Ommen. Van de Pol won de competitie onderdeel lange cross in zijn leeftijdscategorie heren veteranen 40+.

Het programma:

14.00 uur:  21,095 kilometer en 11 kilometercross.

Start en finish waren aan de Bosweg nabij het sportpark de Bosrand te Vroomshoop.

Het nagenoeg geheel onverharde parcours van de halve marathon voer circa 11 kilometer door het buitengebied van Vroomshoop en de laatste 10 kilometer door het door het Overijssels Landschap beheerde Zandstuve bos. Het parcours door het buitengebied voer over soms wat glibberige landwegen, wat zompige gras- en weilanden, fietspaden en circa 500 meter over geasfalteerd wegdek. Vervolgens werd het Zandstuve bos ingedoken waar een pittig en bochtig bostraject volgde over bos- en wortelpaden met vele klimmetjes/lichte singletracks en veel vals plat.

Een loodware halve marathoncross waarbij alle crosselementen present waren. Met een temperatuur van circa 10 graden en een zonnetje was het prima loopweer. Wel stond er een fris windje wat guur aanvoelde. De Tour de Triomphe is een iniatief van de wielerclub Cafe Kremer ( WCCK ) welke als sportieve uitdaging heeft om van Parijs naar  Vroomshoop te fietsen binnen 24 uur. Een tocht van 625 kilometer met een groep van maximaal 30 wielrenners. De uitdaging is gekoppeld aan een goed doel. De Tour de Triomphe wil geld inzamelen voor Stichting “ Kans voor een Kind “. De opbrengst van de loop gaat naar deze Stichting.

Melchior_vroomshop_voorop

De Zandstuve ligt ingeklemd tussen de dorpen Den Ham en Vroomshoop, met aan de noord- en zuidkant intensieve landbouwbedrijven. De Zandstuve is bijzonder door de afwisseling in landschappen, door de afwisseling in houtsoorten  en door de afwisseling van openheid en geslotenheid. Die verscheidenheid maakt dat het bos ideaal is voor roofvogels.

Melchior_vromshoop_inactie

Run2dayDeventeratleet Melchior van de Pol van av’34 te Apeldoorn verscheen aan de start van de halve marathon. Van de Pol nam snel na de start een derde positie overall in achter de snelle 11 kilometerlopers Danny Koppelman en Hilco Huisjes. Na circa 8 kilometer was er een splitspunt waarna de Apeldoornse atleet als koploper van de halve marathon zijn race solo vervolgde. Na circa 11 kilometer volgde het zwaarste stuk van het traject door het Zandstuve bos. Circa 10 kilometer vals plat en klimmetjes. Bochtig en wortelig. Van de Pol wist zijn tempo te handhaven en liep onbedreigd naar de winst overall op de halve in een geklokte eindtijd van 1.22.12. Tevredenheid overheerste bij Van de Pol na afloop. Zege en rappe tijd op een lange en zware cross.  Bij de dames won Ilona Bolks de halve overall in 1.44.14.

Melchior_finish_vroomshop

Voor meer informatie en uitslagen: http://www.loopgroepdezanstuve.nl/xxl-boslopen/