De Belte Kerstcrossloop 2016

startheetenOp 26 december 2016 heeft SV Nieuw Heeten de 38ste editie van de De Belte Kerstcrossloop te Nieuw Heeten georganiseerd. De zevende wedstrijd van het Sallands Cross Circuit, deze jubileumeditie een serie van 15 unieke crossen in het Sallandse waarbij een deelnemer aan tenminste acht crossen dient te hebben deelgenomen om het eindklassement te kunnen worden opgenomen. Er is een circuit voor de 2,5, 5 en 10 kilometer.

De crossloop in het kerkdorp Nieuw Heeten geldt na die van Heeten en Luttenberg als de oudste klassiekers van het Oosten van het land met een rijke historie. Voor de 38ste keer alweer en traditioneel “de day after” van Kerstmis.

Het programma:

  • 11.00 uur: 1 kilometer Kidsrun: kids tot en met 11 jaar
  • 11.15 uur: 2,5 kilometer Jeugdloop: jeugd tot en met 15 jaar
  • 11.45 uur:  5,3 kilometer korte cross
  • 13.00 uur: 10 kilometer lange cross.

Start en finish waren op sportcomplex De Belte aan de Zwarteweg 24 te Nieuw Heeten. Hoewel straatnamen als Zwarteweg en Vagevuursweg angstaanjagend in de oren klinken, hoeven mensen die daags tevoren zwaar getafeld hebben geen klamme handjes te krijgen bij de aanmelding van de Kerstcrossloop. Ja natuurlijk zal tijdens de warming up de eerste kilometer ongemakkelijk aanvoelen. Maar eenmaal warm gedraaid kan elke loper op dit afwisselende parcours uitstekend uit de voeten. Lekker meedravend in de buik van het peloton; rennend over schouwpaden, stukken asfalt, bospaden en landweggetjes. Ook de klassementlopers zullen dit parcours prima gaan verteren. Voor met name de snelle lopers biedt dit parcours een extra voordeel, omdat de moeilijkheidsgraad niet in vergelijking staat met voorgaande crossen in Marienheem, Raalte of Luttenberg.

Het betrof een nagenoeg geheel onverhard parcours wat ging over smalle soms wat blubberige bospaden, langs maisakkers en schouwpaden. Bij doorkomst op het sportcomplex volgden enkele honderden meters veldparcours. Ook het beruchte maisveld was weer in het traject opgenomen. De 5,3 kilometer bestond uit twee ronden van 2,65 kilometer en de 10 kilometer uit twee langere ronden van 5 kilometer. Het parcours staat traditioneel bekend als loodzwaar. Het voelde deze dag koud en frisjes aan en er stond een stevige wind.

Speaker van het hardloopevenement was Gerard Hazelhekke.

startheeten

Melchior van de Pol van av’34 te Apeldoorn won reeds de korte crossen in Haarle, Marienheem, Lettele en Laag Zuthem in de klasse 40+. Na een snelle eerste kilometer sloeg de Apeldoornse atleet een redelijk gat met zijn concurrenten. Deze voorsprong werd gedurende de race geleidelijk aan wat groter zodat Van de Pol onbedreigd en vrij gemakkelijk de zege pakte in zijn leeftijdscategorie heren masters 40+ in een gerealiseerde eindtijd van 19.23. Het betekende de vijfde zege in de competitie van het SCC H40+ onderdeel korte cross en de zevende categoriezege op rij in Nieuw Heeten.

Van de Pol heeft nog drie keer winst nodig voor de competitiezege in het SCC waar de contouren steeds meer zichtbaar worden. Wouter Jansen uit Rotterdam won bij de heren de 5,3 kilometer overall in 18.04 en bij de dames zegevierde Merel Broekhof uit Lochem overall op de korte cross in 22.54.

De korte cross kende een opkomst van 335 deelnemers. Voor meer informatie en uitslagen:

http://www.sallandscrosscircuit.nl