Randerodecross 2016

20161106ruudApeldoorn 6 november 2016. Op de eerste zondag van november wordt al 32 jaar geheel volgens de tradities op de Veluwe de Randerodecross georganiseerd. Al jaren tekent AV Veluwe voor een perfecte organisatie, met ook dit keer weer veel werk voor de parcoursmeester. Iedere hardloper uit omgeving Apeldoorn die zich wil testen of meten met anderen is natuurlijk aanwezig op deze cross.

Gezien de vele toppers uit Apeldoorn en omgeving is winnen bij deze cross maar voor zeer weinig lopers weggelegd. Maar meedoen en voldaan het einde halen is natuurlijk de uitdaging waarvoor de meeste lopers naar dit bijzondere stukje bos zijn gekomen. Of zou het de snert na afloop zijn?

Het recept voor deze cross is simpel maar effectief. Iedere loper kan kiezen uit zijn of haar geliefde cross afstand: 3.2km (1 ronde), 6.4km (2 rondes), 9.6km (3 rondes) of 16.1km (5 rondes).

20161106evert

Ideaal dus voor toeschouwers om aan te moedigen. Het Randerodebos waar deze cross plaats vindt is een bijzonder stukje bos. Dit stukje bos ligt pal naast de snelweg (A1) en wordt gekenmerkt door mooie wandelpaden. Normaal is dit stukje bos daarom ook het domein van honden (en hun baasjes) en de lokale pony club, die in dit bos hun clubhuis hebben. Daarnaast ligt een ziekenhuis op 300 meter van het parcours wat het gevoel van veiligheid versterkt. Maar opletten op wortels, kuilen en andere oneffenheden is natuurlijk les één bij het crossen.

20161106isokin

Op de 3.2 kilometer was het de zeer hard lopende pupil van AV’34 Tess van Randtwijk (geboortejaar 2004) die als eerste over de finish ging. Natuurlijk hoopt heel hardlopend Apeldoorn dat Tess nog 10 jaar met plezier blijft lopen. Zou zij dan de nieuwe Jip Vastenburg worden? De 6.4km wedstrijd werd met overmacht gewonnen door Tijmen Bouw (AV’34). Aan de kant natuurlijk zijn coach Gert-Jan Wassink om te zien wat er van techniek en training overblijft en nog te doen is de komende jaren. Tijmen zal zeker op nationale wedstrijden op zoek gaan naar tegenstand dit seizoen. Op gepaste afstand van Tijmen kwam Cees Kraaijeveld uit Apeldoorn over finish. De exacte telling van NK titels van Cees zijn zelfs wij kwijt, maar deze master is nog altijd een voorbeeld voor vele lopers want Cees laat zien dat plezier met lopen op één hoort te staan.

20161106fionaRuud van der Wal (AV ’34) kwam als eerste over de streep bij de 16km wedstrijd. Ook voor AV Veluwe was er gelukkig nog een ereplaats op deze 16km. Fiona Markus (ja, ook van redactie loopkrant.nl, trainster Loopsport Matenpark en lid AV Veluwe) werd 1ste bij de masters. En zoals iedere loper bij een loopje in de omgeving had ook Fiona de volgende verontschuldigen toen de tijd op de klok zichtbaar werd:

  • Tijdens het lopen vandaag noodgedwongen over honden gesprongen;
  • Loslopende pony zonder ruiter weer terug gebracht naar het clubhuis;
  • Gisteren heel zwaar getraind, ondanks goede voornemens om alleen los te lopen;
  • Lopend naar de startlocatie is toch anders….en natuurlijk:
  • Met griep weken op bed gelegen;

20161106modder

Uit betrouwbare bron is te melden dat het lopen naar de startlocatie wel meeviel. De afstand tussen de fiets-parkeerplaats en de startstreep was minder dan 50 meter. De griep zal een paar maanden geleden geweest zijn en de honden waren vandaag niet zo hoog om over heen te springen.

Reactie Fiona:”Tijdens het lopen van de vijf rondes dacht ik alleen maar aan mijn allereerste hardloopwedstrijd uit 2000 in de gewichtsklasse 95+. Waarempel in exact hetzelfde bos uitgezet. Toen flink zuchten en kreunen en werd ik links, rechts en achterstevoren ingehaald door de vele hardlopers. Destijds liep ik 25min over slechts 1 ronde van 3km, deze ochtend 18,5 minuut op alle 5 rondes en dat is toch een fijne vooruitgang. Vandaag kwam enkel plaatsgenoot, leeftijdsgenoot en latere winnaar op de 16km Ruud me nog voorbij en na al die loopjaren werd nu mijn schitterende looptred al van ver door Ruud herkend. Dat is extra fijn en geeft je net dat beetje spirit om de laatste kilometers te versnellen.”

20161106dames

Met veel lopers uit Apeldoorn, maar ook uit andere provincies aan de start kan de organisatie weer terugkijken op een geslaagd evenement. Voor wie deze editie heeft gemist: de datum voor editie 2017 staat alweer op de site van AV Veluwe.

Enkele fotos van editie 2016.

© Redactie Loopkrant