Wisenttrail 2016: lopen verveelt nooit!

wisentrail_1Zondag 4 september 2016. Na het succes van vorig jaar kon het bijna niet anders: vandaag werd de tweede editie van de Wisenttrail georganiseerd. Met man en macht is het hele jaar gewerkt om nu wel Wisenten op en rond het parcours te krijgen. En in april van dit jaar werden de nieuwe beestjes dan eindelijk los gelaten in het gebied waar veel hardlopers graag hardlopen én wild spotten.

Helaas moest je dit jaar nog wel van de route afwijken om de Wisenten te zien. Maar een ervaren trailloper weet natuurlijk dat het verschil tussen de route exact lopen en bijna exact niet zo heel groot is. Zeker niet op een afstand van 53 kilometer. Een paar kilometer extra om in plaats van de big-five van de Veluwe (edelhert, everzwijn, slang, vos en zwarte poema) nu ook met de big-six thuis te komen is een kans die je eigenlijk niet wil laten liggen. En volgens onze betrouwbare informatie zijn ze nog altijd in leven, ondanks dat de oudere jagers zich nog wel eens vergissen op de Veluwe.

Dit jaar liepen wij (redactie Loopkrant.nl) niet zelf mee. Maar meehelpen als verkeersregelaar, geeft natuurlijk ook veel voldoening. Verkeer regelen op een 80km weg is tegenwoordig een gevaar voor eigen leven. Zeker nu pokemons vangen het zicht op de weg van bestuurders weleens vertroebelen. Maar alle dankbare en blije gezichten van lopers die langskomen bij een verkeersregelaar maakt natuurlijk veel goed.

wisentrail_2

In de ochtend van 4 september was het doorgaan van deze editie natuurlijk nog even heel erg spannend: Met het bericht van het afgelasten van de Afsluitdijkloop en code geel vanuit het KNMI voor in de ochtend dreigde een zwart scenario. Maar gelukkig ging deze editie gewoon van start met zon en gingen onweersbuien en windstoten ruim om het parcours van de Wisenttrail heen. Dat het met code geel heel erg mis kan gaan leert de ravage die in Nijkerk deze ochtend is ontstaan. Nijkerk is een dorp op slechts een 40 kilometer van het parcours verwijderd.

Ook dit jaar was de deelname aan de Wisenttrail weer overweldigend. Maar door een strakke regie van de organisatie lopen de lopers op de verschillende afstanden (16, 32 en 53km) elkaar niet in de weg. Maar ook een deelname limiet per afstand zorgt natuurlijk dat het niet te druk wordt op het parcours en iedereen kan genieten van de single-track paden.

Bijzonder dit jaar was de luxe drankpost midden op de Hoog Buurlose hei. Met obers in stijl werd hier een heerlijke smoothie aangeboden. Wie deze geweldige buitenkeuken nog eens wil zien heeft pech. Slecht een paar dagen deze zomer heeft Van Der Valk Apeldoorn (De Cantharel) deze unieke locatie als exclusief restaurant midden in de natuur ingericht.

wisentrail_3

Gezien de vele blije gezichten van vele lopers die toch even voor de camera van ons poseerden was ook deze editie van de Wisenttrail weer een groot succes. En natuurlijk kregen alle lopers op de 32 en 53km door Ton de Kort een helden binnenkomst. Als atletiekkenner pur sang weet Ton de prestatie van iedere finisher van de Wisenttrail op waarde te schatten. Met de laatste loper over de finish rond 18.00u kan de organisatie wederom terugkijken op een zeer geslaagd trailevent.

Enkele foto’s van 32 en 53 km lopers van dit jaar zijn HIER te zien.

© Redactie Loopkrant.nl