De Hoeve aan den Wegloop

OudeWillemMelchiorSportvereniging Friesland heeft op 30 juli 2016 de tweede Hoeve aan den Wegloop te Oude Willem georganiseerd. Het betrof de tweede editie uit een serie van vijf prestatielopen/recreatielopen die sv Friesland al vele jaren organiseert. Start en finish waren vanaf de prachtige en gezellige camping Hoeve aan den Weg te Oude Willem. 

Het programma:

  • 11.00 uur: 10,3 en 20,6 kilometer
  • 11.05 uur: 8,2 en 16,4 kilometer
  • 11.10 uur: 3 en 6 kilometer.

Het parcours voer door Nationaal Park het Drents Friese Wold gelegen op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, een van de grootste natuurgebieden van Nederland met een omvang van 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden.

kaartFriesland

Het karakter van het gebied is in belangrijk mate beïnvloed door de esdorpencultuur. Grote delen werden eeuwenlang gebruikt door de boeren uit de omliggende dorpen voor het begrazen door schapen. Door deze eeuwenlange begrazing en het afsteken van plaggen voor de postalcultuur werden mineralen afgevoerd en verschraalden grote gedeelten van de zure zandgrond. Op die plaatsen ontstonden heidevelden en soms stuifzand. Het Aekingerzand bij Appelscha heet in de volksmond ook wel de “ Kale Duinen “. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is aangewezen als Natura2000 gebied.

Het afwisselende parcours voer over asfalt, betonpad en schelpen-bospaden. Een glooiend traject met lange lichte beklimmingen en veel vals plat. Deelnemers aan de 20,6 en 16,4 kilometer moesten tweemaal een identieke ronde van respectievelijk 10,3 en 8,2 kilometer afleggen. Een pittige loop vanwege het zware parcours en de drukkende weersomstandigheden. Vanwege de regenval van de dag ervoor en in de vroege ochtend, was het nat. De zon ging dit verdampen waardoor het broeierig, klam en warm was in het bos en de weg er naar toe.

start_oudewillem

Run2DayDeventeratleet Melchior van de Pol van av’34 te Apeldoorn verscheen aan de start van de 16,4 kilometer. Gert Jan Tichelaar uit Oldebroek ging er als een speer vandoor maar werd na circa 3 kilometer bij- en ingehaald door Van de Pol die na doorkomst van de eerste ronde circa 30.50 klokte. De tweede ronde kon de Apeldoornse atleet gecontroleerd en onbedreigd uitlopen om uiteindelijk als winnaar overall op de 16,4 kilometer te finishen in een gerealiseerde eindtijd van 1.02.31. Tichelaar won de 8,2 kilometer overall.

OudeWillemMelchior

Bij de dames zegevierde Adrie Hartholt van LSV Invictus overall op de 16,4 kilometer in 1.26.01. Het hardloopevenement kende een totale opkomst van 164 deelnemers.

Voor meer informatie en uitslagen: http://www.svfriesland.nl