Ameronger Koploop 2016

start_koploopOp 28 mei 2016 heeft Roparun Team AMAZING in samenwerking met HardlopenIsLeuk de Ameronger Koploop te Amerongen georganiseerd. Het betrof een geheel onverhard parcours door de bossen van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug tussen Amerongen en Leersum. Een ronde van 5 kilometer kende 4 pittige beklimmingen met een hoogteverschil van circa 90 meter. In het Zuijlensteinse Bos moest een heuvel van 54 en 59 worden bedwongen met op het steilste stuk een hellingspercentage van 13,5 %. Een zeer pittige klimcross met broeierig en drukkend weer.

Het programma:

  • 13.30 uur: 750 meter Jeugdloop: kinderen 3 tot en met 7 jaar
  • 13.30 uur: 1500 meter Jeugdloop: kinderen 8 tot en met 12 jaar
  • 14.00 uur: 10 en 5 kilometer.

Start en finish waren nabij Somatic ex Sportcentrum Aart Stigter aan de Industrieweg Noord 4C in Amerongen.

De Amerongse Berg is een heuvel in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de provincie Utrecht en is met een hoogte van 69,2 meter boven NAP het hoogste punt van de provincie. De heuvel ligt ten noordoosten van Amerongen in het Amerongse Bos, een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. De meeste bossen op de heuvelrug zijn niet ouder dan een eeuw, in het Amerongse Bos dateren sommige grove dennen uit 1770. Het bos werd aangelegd als jachtgebied voor de kasteelheren van het in de Amerongse Bovenpolder gelegen kasteel Amerongen.De heuvel maakt deel uit van de Utrechste Heuvelrug. In het noordwesten liggen de Hazenberg, de Vlakke Berg en de Zuilensteinse Berg en in het noordoosten de Galgenberg en de Elsterberg. Zo’n 400 meter ten zuidoosten van de top bevindt zich een tweede iets minder hoge top waarop een solitaire boom staat met bankjes er rondom heen. Hier ligt het middelpunt van een sterrenbos. Op de noordhelling van  de Amerongse Berg bevindt zich een leemkuil.

De opbrengst van het hardloopspektakel kwam geheel ten goede aan Team AMAZING, deelnemer aan de Roparun 2016. De Roparun vindt plaats van 14 tot 16 mei en in een non-stop estafetteloop, waarbij teams een sportieve bijdrage leveren om geld bij elkaar te brengen voor palliatieve zorg voor mensen met kanker, onder het prachtige motto: “ Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven “.

Run2DayDeventeratleet Melchior van de Pol van av’34 te Apeldoorn werd in 2015 tweede overall en eerste in zijn leeftijdscategorie heren veteranen 40+ in een eindtijd van
38.36. Van de Pol verscheen in 2016 wederom aan de start van de bijna 10,5 kilometer.

start_amerongen

Abraham Zewdie van Loopgroep Aart Stigter, houder van het parcoursrecord stammend uit 1991, ging rap van start en pakte een ruime voorsprong op Van de Pol. In de eerste lange beklimming na ruim 1 kilmeter wist Van de Pol op de top aan te klampen bij Zewdie. De snellere afdaler Zewdie liep in de afdalingen steeds weg maar werd in de beklimmingen steeds weer ingehaald door de sterkere klimmer Van de Pol. Een scenario wat bijna de hele wedstrijd zou voortduren. In de laatste en steilste beklimming verslapte Zewdie en de daardoor ontstane voorsprong kon Zewdie niet meer dichten zodat Van de Pol in de afsluitende afdaling afstevende op de overall winst en klassewinst heren masters 40+ in een eindtijd van 40.21. Zewdie werd tweede in 41.07.

Melchior_blij

Mireille Baart uit Wageningen won bij de dames overall de langste afstand in 42.32. Andre Knol won de 5 kilometer overall in 19.12. Een mooie strijd op een loodzwaar parcours die in de laatste beklimming werd beslist. Het hardloopevenement kende een totale opkomst van 238 deelnemers.

De Ameronger Koploop maakt deel uit van het Heuvelrug Loopcircuit. Dit circuit bestaat uit 4 heuvellopen waarbij een deelnemer aan tenminste 3 wedstrijden dient te hebben deelgenomen om het eindklassement te kunnen worden opgenomen. Er zijn categorieën voor senioren en masters. Het circuit geldt voor de afstand 10 kilometer. Van de Pol won in April de Jan van de Pol Voorjaarsloop te Rhenen overall en in de leeftijdsklasse. De laatste twee heuvellopen betreffen de Cuneraloop te Rhenen op 04-06-2016 en de Heuvelrugloop te Maarn op 18-06-2016.

Voor meer informatie en uitslagen:
http://www.koploop.net
http://www.heuvelrugsport.nl/loopcircuit