De Sparkassen Citylauf Geldern 2016

Melchior vd PolOp 7mei 2016 heeft de achtste editie van de Sparkassen Citylauf te Geldern plaatsgevonden. De organisatie was in handen van Laufabteilung GSV Geldern. Het betrof een volledig geasfalteerd parcours door het centrum van Geldern. Het bochtige parcours was zeer heuvelachtig en had grotendeels een kassei-achtige ondergrond.

Het programma:

  • 15.00 uur: 444 meter Bambinilauf Jungen
  • 15.10 uur: 444 meter Bambinilauf Madchen
  • 15.20 uur: 500 meter Grundschlulenlauf klasse 1 und 2 Jungen
  • 15.30 uur:  500 meter Grundschulenlauf klasse 1 und 2 Madchen
  • 15.40 uur: 1000 meter Grundschulenlauf klasse 3 und 4
  • 15.55 uur: 2000 meter Baufuchs Vos-Firmen Hobbyschulenlauf
  • 16.20 uur:  2000 meter Schulerlauf
  • 16.45 uur:  5000 meter Intersport-Dorenkamp-Lauf Jedermannlauf
  • 17.30 uur: 10000 meter Sparkassenlauf.

Deelnemers aan de 10 kilometer moesten vijf maal de zware ronde overbruggen door het centrum met de heuvels. Met een temperatuur van bijna 30 graden was het zeer broeierig en benauwd loopweer: es war ein Hitzerennen. Start en finish waren ter hoogte van Backerei Pooten auf den Marktplatz in hartje centrum van Geldern.

Geldern is een stad in de Duitse Nederrijn gelegen in de Kreis Kleef aan de Niers op circa twintig kilometer ten noordoosten van Venlo maar hemelsbreed bedraagt de afstand tot de Nederlandse grens slechts 7 kilometer. De stad is de oorsprong en oorspronkelijke hoofdstad van het historische hertogdom Gelre. De plaats Geldern heeft voor Nederland een belangrijke historische rol gespeeld omdat hier het stamslot van de Hertog van Gelre was. De Nederlandse provincie Gelderland was er eeuwen mee verbonden en ook, en nog veel langer, het grootste gedeelte van het huidige Noord-Limburg met plaatsen als Venlo, Venray en Horst. De archieven van Geldern uit de Nederlandse tijd zijn in het Nederlands geschreven en na het einde van de Nederlandse macht werd vlug Hoogduits gebruikt als schrijftaal. De plaatselijke dialecten van Geldern en de hele Nederrijn worden door de Nederlandse taalwetenschap bij de Nederlandse dialecten geteld. Deze dialecten maken deel uit van het Nederfrankische overgangsgebied aan beide zijden van de grens.

Run2DayDeventeratleet Melchior van de Pol van av’34 te Apeldoorn verscheen aan de start van de 10 kilometer. In 2013 werd Van de Pol derde overall en eerste in zijn leeftijdscategorie heren veteranen 45+ op de 5 kilometer in een geregistreerde eindtijd van 16.52.

melchiorGelden

Martin Funke van Homberger TV nam direct na de start de leiding en was niet meer bij te halen. Van de Pol liep ruim 4 kilometer tweede stek overall maar werd in de derde ronde ingehaald door Daniel Monster van AS Neunkirchen-Vluyn en Mike Claasen van LG Alpen. Claassen werd duizelig in de voorlaatste ronde en Van de Pol pakte de derde plek met ruime voorsprong op Claassen die inmiddels zijn race weer hervatte. Uitgaande van een derde positie overall werd Van de Pol in de laatste paar honderd meter als een duvel in een doosje toch weer ingehaald door Claassen. Uiteindelijk finishte de Apeldoornse atleet als vierde overall en eerste in zijn leeftijdscategorie heren veteranen 45+ in een door TAF timing geregistreerde eindtijd van 36.57. Tevreden met de klassering bij deze pittige stratenloop welke plaatsvond onder tropische omstandigheden.

img294

Martin Funke van Homberger TV won bij de heren overall in 35.10 en bij de dames zegevierde Sanaa Koubaa TSB Bayer 04 Leverkusen overall op de langste afstand in 37.07.

Het evenement kende een totale opkomst van 851 deelnemers.

Voor meer informatie en uitslagen:

http://www.taf-timing.de
http://www.gsv-geldern.de/laufabteilung/citylauf.html