Jan van de Pol Voorjaarsloop 2016

Melchior_janvdPolloopOp 23 april 2016 heeft de tweede editie van de Jan van de Pol Voorjaarsloop te Rhenen plaatsgevonden. Deze loopwedstrijd over 10 kilometer wordt georganiseerd ter nagedachtenis aan de in december 2014 tijdens de Ameland Adventure Run overleden Jan van de Pol.Jan van de Pol was een sportman in hart en nieren en had in zijn rol als fysiotherapeut en als initiator van diverse sportevenementen vele mensen geïnspireerd in hun sportbeleving. In de geest van Jan wil de organisatie doorgaan op dezelfde voet: mensen plezier te laten beleven aan sport en op basis hiervan ook iets moois en blijvends neer zetten.

De loop word georganiseerd Bas en Pepijn van de Pol, de twee zonen van Jan van de Pol, en met veel steun van ( oude ) vrienden en kennissen van Jan en hen. Na het plotseling wegvallen van hun vader wilden zij ter nagedachtenis een mooi eerbetoon aan hem neerzetten. Het werd de Jan van de Pol Voorjaarsloop die uitstekend bij Jan zou hebben gepast: precies gelegen tussen Rhenen en Veenendaal, de twee plaatsen uit zijn leven, en waar hij veel vrienden heeft gemaakt en mooie dingen heeft neergezet.

De loop is en blijft verbonden aan de Stichting Bewegingsrecreatie Veenendaal, een organisatie die Jan heel dierbaar was.

Vier bestaande hardloopevenementen in de regio Utrechtse Heuvelrug hebben dit jaar hun krachten gebundeld om zowel de recreatieve als competitieve loper een nieuwe en mooie sportuitdaging te bieden: “Het Heuvelrug Circuit”. Het Circuit betreft de volgende lopen:

  • 23-04-2016: Jan van de Pol Voorjaarsloop te Rhenen
  • 28-05-2016: Ameronger Koploop te Amerongen
  • 05-06-2016: Cuneraloop te Rhenen
  • 18-06-2016: Heuvelrugloop te Maarn.

Men dient aan tenminste drie van deze lopen te hebben deelgenomen om in het eindklassement te kunnen worden opgenomen waarbij de drie beste tijden bepalend zijn.

Start en finish van de Jan van de Pol Voorjaarsloop waren op het middenterrein van Recreatiegebied “ Kwintelooyen “ te Rhenen.

startRhenen

Het parcours voer door de prachtige bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug. Op het voor 85 % verharde en heuvelachtige parcours waren diverse stevige beklimmingen. De laatste circa 1,5 kilometer voer onverharde wat blubberige bospaden bergafwaarts terug naar de Kwintelooyen. Het afwisselende en uitdagende parcours kende twee klimmen met een stijgingspercentage van circa 5 %. Een pittige heuvelloop met veel klimwerk.

Run2DayDeventeratleet Melchior van de Pol van av’34 te Apeldoorn verscheen aan de start van de 10 kilometer. Enige honderden meters na de start formeerde zich een kopgroep met Van de Pol, Jacco Rijlaarsdam uit Scherpenzeel en Erik de Witte uit Rhenen. Rijlaarsdam en De Witte probeerden diverse malen te demarreren maar Van de Pol kon steeds weer aanklampen. Na ruim 2 kilometer wist Van de Pol op de Thijmse Berg met een stijgingspercentage van circa 5 % los te komen van zijn belagers en sloeg een gaatje wat Van de Pol tijdens de lange beklimming van de Defensieweg met een stijgingspercentage van wederom 5 % verder wist uit te bouwen. Aan het einde van de Defensieweg na circa 8 kilometer bedroeg de voorsprong circa 100 meter. Met hoog tempo bergafwaarts over onverharde bospaden wist Van de Pol uiteindelijk op de Kwintelooyen als overall winnaar te finishen in een geregistreerde eindtijd van 36.27. Rijlaarsdam werd tweede in 36.48 en De Witte derde in 36.53. Het betekende voor van de Pol tevens de winst in de leeftijdscategorie heren veteranen 40+.

Melchior_voorop

Astrid van Velden uit Hardenberg won bij de dames overall in 43.16.

Voor Van de Pol een overwinning van hoge emotionele waarde. Ter nagedachtenis aan zijn oom Jan van de Pol alias Onze Jan de Sportgoeroe van Veenendaal. Een bijzondere loop met prima organisatie.

Het hardloopspektakel trok in totaal 209 deelnemers.Voor meer informatie en uitslagen: http://www.janvandepolvoorjaarsloop.nl