De jubileumeditie van de Cascaderun

treintjeOp 17 april 2016 heeft de tiende editie van de Hoogeveense Cascaderun te Hoogeveen plaatsgevonden met als organisatie de Stichting Hoogeveense Cascaderun. En bij deze jubileumeditie was bijna heel Hoogeveen betrokken. Ofwel: Lopen,  meehelpen of aanmoedigen!

Het programma:

  • 09.50 uur: Unicef Kinderloop
  • 13.30 uur: 1100 meter GigaG Cascaderun voor mensen met een beperking
  • 13.35 uur: 16,09 kilometer wedstrijd- en prestatieloop
  • 14.00 uur: 8,045 kilometer wedstrijd- en prestatieloop.

Start en finish waren op de Raadhuisstraat in het centrum van Hoogeveen. Speaker van het hardloopspektakel was Herman Weening. Het goede doel wat dit jaar werd ondersteunt was de stichting JET die als doel heeft kankerpatiënten te ondersteunen bij het starten met of kunnen blijven sporten tijdens hun ziekte.

De Cascaderun is een hardloopevenement wat ieder jaar nog steeds doorgroeit en daardoor een succesverhaal is geworden. Het evenement vindt plaats in een relatief kleine plaats waar veelal weinig te beleven is, het wordt volledig georganiseerd door vrijwilligers en gaat pas de tiende editie in. Wat maakt dit evenement dan toch zo’n succes?

  • Identiteit: het evenement is enorm verankert in de lokale samenleving. Ongeveer de helft van de deelnemers komt uit Hoogeveen en veel andere deelnemers uit omliggende gemeenten. Vanaf het begin werd direct ingezet op de specifieke doelgroep, de Hoogevener zelf. De organisatie is in handen van een groep ondernemers uit Hoogeveen en niet zoals gebruikelijk de plaatselijke atletiekvereniging. Hierdoor konden er meteen redelijk wat businessteams ingeschreven worden waardoor de promotie meteen goed op gang kwam.
  • Elk jaar worden nieuwe elementen aan de loop toegevoegd, wordt er goed naar de doelgroepen geluisterd en nagedacht over wat interessante toevoegingen kunnen zijn. Uit deze aanpak kwam al vrij snel naar voren dat een permanent aangegeven route door Hoogeveen succesvol zou kunnen zijn en ontstonden nieuwe ideeën zoals testlopen, testruns, testrun by night, caravalsloop, flashmob en een retro-testloop over het parcours van de eerste editie waarbij de deelnemers hun oudste Cascaderun shirt dragen.
  • Feest! De enorme waardering voor het evenement en de maatschappelijke impact van het evenement kan grotendeels verklaard worden door het feestelijke karakter wat een belangrijke factor is voor het evenement. De Cascaderun betekent voor Hoogeveen een soort extra Koningsdag, het feest duurt tot laat in de avond. Elk jaar worden feestelijke elementen toegevoegd zoals een tiental bands en DJ’s en twee podia met een muzikaal programma in het centrum na de finish.
  • Communicatie: de Cascaderun gebruikt een mix aan communicatiemiddelen om het evenement onder de aandacht te brengen. Advertenties, free publicity en inzet sociale media. Nevenactiviteiten die free publicity opleveren zoals taartenactie voor eerste business teams, ontwerp van een nieuw shirt en er was zelfs een speciale Cascaderun kerkdienst dit jaar. Samenwerking met lokale media zoals RTV Drente. Bijhouden van blogs door betrokkenen van het evenement op de RTV Drenthe website. Versieringen door heel Hoogeveen zoals vlaggen en zelfs manshoge letters geplaatst in de stijl van Lamsterdam.

treintje

Run2DayDeventeratleet Melchior van de Pol van av’34 te Apeldoorn zou in eerste instantie op invitatie de 16,09 kilometer lopen maar wisselde dit ter plekke om in 8,045 kilometer = 5 Engelse Mijlen. In een ijzersterk bezet veld wist de Apeldoornse veelloper een vijfde positie in zijn leeftijdscategorie heren veteranen 45+ te bewerkstelligen in een geregistreerde eindtijd van 28.38 waarmee Van de Pol slechts 10 seconden verwijdert was van het podium.

finish

De Keniaan Kennedy Kimengwa won bij de heren overall de 5 EM in 24.22 en bij de dames pakte de Keniaanse Diana Kipyogei overall de winst in 26.55. De 5 EM kende een opkomst van 4992 deelnemers.

Voor meer informatie en uitslagen:
http://www.cascaderun.nl