De loopstad van Nederland: Apeldoorn!

derksenZaterdag 6 februari 2016. In de nog altijd schitterende indoor atletiektempel van Nederland, de Omnisporthal te Apeldoorn, werd op deze dag een wedstrijd georganiseerd met alleen maar loopnummers. De naam van deze wedstrijd: de Indoor Track Special (ITS). Een dag later de wedstrijd van het Oosten: De Midwinter Marathon. Met dit jaar wederom een recordaantal deelnemers.

De indoorwedstrijd liet een aantal mooie races zien. Met als hoogtepunt direct in het begin van de meeting: de 1500 meter. Aan de start van deze race Dennis Licht, Nils Pennekamp en Richard Douma. Een spannende race waar duidelijk om iedere meter en seconde werd gestreden. In de laatste ronde werd de versnelling van Dennis Licht de andere deelnemers te veel. Afgetekend in een schitterende tijd van 3.44 over 1500 meter werd door Dennis een zeer mooie tijd gelopen. De grote vraag natuurlijk: gaat Dennis een dag later ook winnen op één van de afstanden bij de Midwintermarathon?

dennislicht

Verstandig als toplopers soms zijn, was Dennis verstandig genoeg om een dag later niet voor de winst op de 8000 meter te gaan strijden. Asfalt is toch net anders, zeker na een 1500 meter indoor. Maar natuurlijk ging Dennis wel van start bij de Midwinter. Gewoon de kilometers pakken op de Asselronde (25k), waar hij als 15e loper eindigde in 1.27u. Nummer 14 op de Asselronde was ook een topper uit Apeldoorn, Gert-Jan Liefers. Gert-Jan moest in de laatste kilometers Imo Muller, een andere snelle Apeldoornse hardloper en oudwinnaar van de Midwinter marathon, voor laten. Imo won ooit de Midwinter marathon toen deze nog 42 kilometer lang was.

melchior_mwm

Echte wereldtijden worden in Apeldoorn nooit gelopen. Kenianen en andere snelle Afrikanen staan nu eenmaal niet snel aan de start zonder behoorlijk startgeld vooraf. Maar de Midwintermarathon is ieder jaar weer het hoogtepunt van vele lopers en loopsters die maanden hebben getraind voor de race van hun leven. Vaak vanuit het niets om maanden later een 8 kilometer te lopen. Nog vaker om een jaar later de 10 EM te lopen als het loopvirus nog altijd niet is verdwenen uit het lichaam. En de echte hardloopfanaten durven het aan om midden in de winter, met kans op vrieskou, sneeuw en soms hagel/regen de 25k (Asselronde) te lopen. Dit jaar was het met 10 graden een zomerse winter-editie. Maar volgend jaar kan het ook gewoon weer -10 graden zijn!

20160208Konink

Hardlooptrainingen en beginnerscursussen in heel Apeldoorn richten zich vanaf oktober dan ook op de Midwinter. Maar voor wie wat rustiger wil opbouwen of de uitdaging op een iets langere afstand aan durft te gaan: de trainingen voor de volgende midwinter starten volgende maand weer! AV’34, Loopsport Matenpark, Trim Apeldoorn en AV Veluwe zijn enkele verenigingen waar beginners en gevorderde lopers wekelijks in een groep naar de volgende Midwintermarathon kunnen toewerken.

© Redactie Loopkrant