De ultieme loopbeleving: BlinqRun2015

DSC_4488Zondag 13 september 2015. Hardlopen gaat gelukkig allang niet meer om de snelste tijd of een onmenselijke prestatie leveren. Meer dan 99,9973% van de hardlopers in Nederland loopt voor de gezelligheid en de mooie beleving van het hardlopen. Alleen of met anderen. Maar een mooie hardloopbeleving kent geen grenzen. Zodoende kon een select gezelschap vandaag aan een toch wel heel bijzondere loopbeleving meedoen.

Hardlopen door een echte autowasstraat. Wie wil dat nu niet? Zoeken naar een geschikte locatie leverde direct natuurlijk de perfecte locatie op. De Blinq autowasstraat in Apeldoorn. En dan natuurlijk de vestiging op de Laan van Spitsbergen, want hier staat absoluut een van de meest langste en imponerende wasstraten van heel Gelderland.

Wellicht dankzij het succes van Trailrunnen, modderlopen, traplopen en het befaamde kleur-lopen met permanente verf werd al snel duidelijk dat meer lopers en loopsters deze beleving eigenlijk niet wilde missen. Wat klein begon, een bijzondere loopervaring voor enkele loopsters van Loopsport Matenpark in Apeldoorn, begon zo groter en groter te worden.

loopzussen

De organisatie van deze ultieme loopbeleving door de beruchte Apeldoornse Loopzussen kreeg zo meer en meer vorm. Inschrijfgeld vragen is een zwaktebod, dus na een korte zoektocht waren natuurlijk de sportiefste ondernemers van Apeldoorn onmiddellijk bereid om belangeloos medewerking te verlenen aan dit loopevent. Jumbo Apeldoorn Van de Bunt werkte graag mee, maar ook Decathlon Apeldoorn twijffelde niet om direct T-shirts ter beschikking te stellen. Toepasselijke strandballen in de modderzee om het parcours werden vakkundig door Reinders Makelaars aangeboden en gelukkig ook opgeblazen. Een hardloopbeleving voor de fun kan natuurlijk niet zonder een goed doel. Deze keer is gekozen voor project Hfftig Apeldoorn. Een organisatie die er is om jongeren wat extra steun te geven.

DSC_4770

De beleving is natuurlijk om door de autowasstraat te lopen. Iets wat normaal natuurlijk niet mogelijk is. Daarnaast is dit natuurlijk de ultieme test om te ervaren wat de borstels en waterstralen in een autowasstraat nu echt doen. Voor de zekerheid werd vooraf wel het wax programma uitgezet en ook het velgenprogramma kon in verband met de veiligheid niet op de lopers gezet worden. Maar een goede bodemreiniging kon natuurlijk gewoon ervaren worden, net als het naspoelen.

Om het allemaal veilig te houden was er een klein rondje voor kinderen van ongeveer 800 meter. Deze mochten de kinderen 1 of 2 keer lopen met als toetje natuurlijk de wasstraat. Voor de grote kinderen was een letterlijk heftig parcours uitgezet. De deelnemers moesten door een sloot lopen, op de buik door de modder kruipen, buikschuiven over een sopbaan om vervolgens door de autowasstraat te lopen. De ronde voor deze volwassen bikkels was ruim 1400 meter, waarvan zeker 1000 meter volledig modder en water. En dit alles werd ook nog voorzien van live muziek van een zeer beroemde saxofonist uit Apeldoorn. Deze gezellige zondagnamiddag ging richting extremen, maar je moest er wel tijdig bij zijn om op maandag de sterke verhalen te kunnen vertellen aan je collega’s.

Gelukkig voor de organisatie en de Blinq Carwarh: geen ongelukken en geen krasjes op de deelnemers die niet vanzelf weer herstellen. Na afloop kreeg iedere deelnemer een handdoekje om de ergste modder uit de ogen en oren te halen en om de energie weer wat op niveau te brengen een heerlijk ongezond modder-choco-toetje aangeboden door de held Jumbo Van de Bunt, die heel dapper gewoon meeliep door de modder en autowasstraat. Geweldig!

Na bijna een uur met veel gegil van de angst (of was het de lol) kwam ook aan deze bijzondere hardloopbeleving in Apeldoorn een eind. Wie weet ooit nog een vervolg, maar kan het dan heftigerrrrrrrrrrrrrr? Gezien de enorme hoeveelheid donaties voor project hfftig zijn er vandaag alleen maar winnaars! Deelnemers bedank!

Overigens: wie het verloren gele badeendje in de Apeldoornse Grift aantreft deze week, mag er een foto van maken en de Loopzussen een mail sturen (loopzussen@gmail.com)

DSC_4603

© Redactie Loopkrant