Sporten met beslagen brillenglazen

20140814BeslagenBrilBeslagen glazen kunnen je erg hinderen tijdens een loop. Het is dus goed om te weten wat je er aan kunt doen. Het beslaan van glazen ontstaat doordat warme lucht afkoelt en daardoor minder waterdamp kan vasthouden. Deze waterdamp slaat dan op je bril. In het heetst van de strijd is een beslagen bril natuurlijk heel onhandig. Gelukkig zijn er manieren om deze vervelende condensatie tegen te gaan.

Tips om condensvorming tijdens het lopen te verminderen

  • Wanneer je bril beslaat, koel dan af en veeg het vocht van je hoofd af. Hoe minder je zweet, hoe minder snel je condens hebt.
  • Let er op dat je geen ruwe doek gebruikt, want dat kan krassen op de glazen geven en veroorzaakt meestal strepen waardoor je minder zicht hebt.
  • Geef je bril genoeg tijd en lucht om op een natuurlijke manier van de condens af te komen.

Er zijn bepaalde anti-condens middelen die ervoor kunnen zorgen dat er minder condens op je glazen wordt gevormd. Het probleem met deze middelen is dat ze strepen kunnen achterlaten op je glazen. Er zijn meerdere middelen verkrijgbaar, die allemaal op hun eigen manier aangebracht moeten worden. Je kunt het beslaan van brillenglazen ook voorkomen door er een heel klein beetje zeep, scheercrême (even nat maken), shampoo of allesreiniger op te smeren en de glazen vervolgens met een schone doek droog te wrijven.

20140814Regenhardlopers

Waar veel mensen echt een hekel aan hebben is om in de regen te lopen en te fietsen. Al na een paar minuten wordt het zicht je ontnomen door druppels aan de buitenkant van je glazen. Na een paar keer vegen met je handschoen, mouw of zakdoek, zie je al helemaal niets meer.

Je zult waarschijnlijk wel afhankelijk blijven van de weergoden, maar een mogelijkheid is om een pet-met-klep te dragen. De druppels slaan dan niet zo heftig tegen de bril aan. Als het heel hard regent, blijft er echter niets anders over dan gewoon je bril afzetten. Dan zie je vaak nog meer dan met al die druppels op je bril. Overigens heb je bij harde regen vaak profijt van de bril, omdat de regen dan niet in je ogen waait.

Je bril afzetten is geen optie als je -7,5 hebt en sinds de lagere school een bril draagt. De bril op het puntje van je neus zetten en over de rand van de bril heen te kijken helpt dan ook niet. Niet alleen wordt je zicht dan erg wazig, maar je kunt ook geen afstanden en snelheden meer schatten. Bovendien zijn je oogbollen veel gevoeliger dan normaal. Door wind en regen in je ogen gaan ze tranen zodat je nog minder ziet. Harde regen op je bril is eigenlijk niet zo erg. Veel erger is miezerregen, waardoor er allemaal hele kleine regendruppeltjes op je bril blijven zitten. Als het dan ook nog donker is, zie je door de schittering in de regendruppeltjes die veroorzaakt wordt door straatverlichting en koplampen van auto’s en fietsen, echt niets meer. Veel mensen merken dat hun zicht afneemt als het schemerig of donker is. Het goed zien van contrast, diepte en kleur wordt lastig. Vooral in het verkeer kan dit hinderlijk en gevaarlijk zijn. Door beslagen brillenglazen wordt onscherp zicht in het donker verergerd.

20140814BrilRegen

Sommige brildragers hebben niet zo’n last van regen op hun bril, maar meer van zweet en zonnebrandmiddelen die voor een waas zorgen. Zo’n vettige waas is lastig te verwijderen en geeft vooral veel strepen die het zicht belemmeren. Het is en blijft dus af en toe geklooi met een bril. Alle buitensporters met kans op regen, sneeuw, mits, temperatuurverschillen, en dergelijke, hebben er last van. Contactlenzen zijn echter niet voor iedereen geschikt, dus blijft het doormodderen met de bril.

© Theo Grent