Rotterdam 2008:Loopfeest aan de Maas!

ImageZondag 13 april 2008. Eindelijk weer eens goed wat geluk voor de marathon in R’dam. Loopweer, met wel wat wind, maar zeker niet te heet. Rotterdam 2008 moest dit jaar weer eens het vertrouwde loopfeest worden, met veel snelle tijden, veel deelnemers en veel publiek.

En om snelle tijden mogelijk te maken had de organisatie heel Kenia afgezocht naar oude en nieuwe talenten die hun geluk nogmaals of voor het eerst in Rotterdam wilden proberen. Dat de winnaar van Rotterdam 2008 dit jaar uit Kenia zou komen was niet echt een verrassing. Maar het is altijd spannend of het razendsnelle startveld op papier op Rotterdams asfalt ook goed uitpakt. Aller-allersnelste op deze zondag in Roterdam was het loopwonder William Kipsang. Met 2.05.49 zette hij een hele scherpe tijd neer.

Image 

En eindelijk voor Rotterdam: een nieuw parcoursrecord. William werd gevolgd door Daniel Rono die nog net onder 2.07 bleef (2.06.58) en ook de derde plaats was voor een Keniaan, de in Nederland bekendere Charles Kamathi (2:07:33). William Kipsang kreeg met deze prachtige tijd eindelijk weer eens de aandacht die hij als toploper verdient. Na zijn 2.06 marathon in 2003 in Amsterdam was hij toch een klein beetje als marathongrootheid uit het oog verloren. Maar blijkbaar was zijn warming up in de City-Pier-City een paar weken eerder goed geslaagd.

Image

Nederlanders waren er natuurlijk veel meer dan Kenianen in Rotterdam. Strijden om de winst zat er niet in, maar het aantal lopers dat in Rotterdam een serieuze poging doet om een personal best tijd te lopen is groot. En vele slagen hierin. Opvallend was vandaag dan ook het grote aantal lopers die onder de 3 uur weer terug waren op de Coolsingel. Naast genieten van de vele helden op de marathon kon het publiek vandaag ook genieten van de vele lopers en loopsters die op de  vijf kilometer of de tien kilometer van start gingen. Verrassend was dit jaar dat er nog wel een paar plekjes vrij waren op de marathon, maar de tien kilometer race was al weken helemaal volgeboekt. 

Image

Met eindelijk weer eens mooi weer voor de lopers, nog een beetje aangenaam weer voor de toeschouwers, de bekende stem van mister Rotterdam Lee  – wie kent hem niet-  Towers en bobo’s bij het kanon was Rotterdam marathon 2008 weer helemaal als vanouds. 

Image

© Redactie Loopkrant.nl